Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Svájcban tárgyalt Martonyi János külügyminiszter

Cikk:

A kétoldalú kapcsolatokról és európai uniós kérdésekről tárgyalt Martonyi János külügyminiszter svájci partnerével, Didier Burkhalterral hétfőn Bernben. A találkozón szóba került a magyar munkaerő áramlását korlátozó svájci védzáradék életbe léptetése is.

A felek megerősítették a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztéséhez fűződő érdekeltségüket, a partneri együttműködés melletti elkötelezettségüket. A magyar diplomácia vezetője szóba hozta a többi között a magyar munkaerő áramlását korlátozó svájci védzáradék életbe léptetésének kérdését. Svájc május elseje óta az EU-svájci megállapodásokra hivatkozva megnehezíti nyolc kelet-közép-európai EU-tagállam munkavállalóinak hozzáférését a svájci munkaerőpiachoz. Didier Burkhalter a kérdést az EU-svájci kapcsolatok szélesebb összefüggéseibe helyezte, és megértést tanúsított az új tagállamoknak a diszkriminációval kapcsolatos érzékenysége iránt. Kilátásba helyezte, hogy az intézkedések átmenetiek lesznek.

Az Örményország és Magyarország között kialakult konfliktus kapcsán a svájci külügyminiszter felajánlotta - az örmény diaszpórával hagyományosan szoros kapcsolatokat ápoló és a török-örmény párbeszédben is sikeresen közvetítő - országa közreműködését a feszültség enyhítésében.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...