Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Teljesült a Gripen-ellentételezési program

Cikk:

A Gripen vadászgépek megvásárlásához kötődő ellentételezési szerződések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, a magyar kormány szerdán nyilvánosságra hozta az összes megkötött szerződést - mondta el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután svéd kollegájával, Fredrik Reinfeldttel tárgyalt Budapesten.

A Gripen vadászgépek megvásárlásához kötődő ellentételezési szerződések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket - mondta a magyar miniszterlnök. Magyarországon nagyon jelentős svéd beruházók jelentek meg, több ezer munkahelyet teremtettek, és több tízmilliárd forintot fektettek be. A magyar kormány szerdán nyilvánosságra hozta az összes megkötött szerződést. Erre azt követően került sor, hogy a Gripen hozzájárult az üzleti adatok nyilvánosságra hozásához is - emlékeztetett Gyurcsány Ferenc. A Gripen vadászgépekért kifizetendő bérleti díj 110 százalékának ellentételezését vállalta a svéd fél. Az erről szóló megállapodást 2001 decemberében írták alá.

További svéd befektetések érkezhetnek Magyarországra

A pénzügyi válság ellenére további svéd befektetések érkezhetnek Magyarországra jövőre - mondta Takács János, a svéd kereskedelmi kamara elnöke csütörtökön. Az Elektrolux például nemrég jelentette be, hogy bővíti a termelését Magyarországon. Hazánkban körülbelül száz nagyobb svéd vállalat van, amelyek összesen mintegy 12 000 embert foglalkoztatnak. A rendszerváltozás óta ezek a cégek körülbelül egymilliárd eurót fektettek be Magyarországon. A svéd-magyar kereskedelem folyamatosan fejlődik, és az elmúlt öt évben ötven százalékot meghaladó növekedést mutatott.

Csehország felkészült az EU-elnökségre

Csehország képes ellátni uniós elnökségi feladatait, Magyarország minden lehetséges segítséget megad annak érdekében, hogy sikeres legyen Csehország EU-elnöksége - mondta Gyurcsány Ferenc. A Budapest után Prágába készülő svéd miniszterelnök azt mondta: biztos benne, hogy nagyon sok fontos dolgot sikerül majd megoldani a cseh elnökség alatt. A mostani trojkát közösen alkotja Franciaország, Csehország és Svédország, épp ezért ezek az államok szorosan együttműködnek.

Reinfeldt: még nem vagyunk túl a pénzügyi válságon

Túlvagyunk a pénzügyi válság első fázisán, és fel kell készülnünk egy sokkal szélesebb körű gazdasági válságra, amely legalább egy-másfél évig tarthat - mondta a találkozó után Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint a legsikeresebben úgy kezelhető a válság, ha a kormány fenntartja a párbeszédet a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel, a szociális partnerekkel. Biztosítani kell a fizetőképességet a piacon, biztosítani kell azt, hogy hitelhez jussanak a vállalatok és az emberek. A legfontosabb feladat a munkavállalók, az állások megvédése - hangsúlyozta a kormányfő.

Fredrik Reinfeldt kiemelte: fontos, hogy az Európai Unió megőrizze vezető globális szerepét a pénzügyi válság megoldásában. A svéd miniszterelnök szerint Európa eddig jó válaszokat adott a pénzügyi válságra, az Egyesült Államok azonban továbbra is problémákkal küzd, a pénzügyi válságon még nem vagyunk túl.

Ugrás vissza Ugrás vissza...