Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szakképzési tervet sürget a számvevőszék

Létrehozva: 2003. július 24.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Közép- és hosszú távú szakképzési terv kidolgozására tett javaslatot az Állami Számvevőszék. Az oktatási- és a munkaügyi tárcának címzett jelentés szerint nem elég konkrétak a megfogalmazott feladatok, hiányosak a kamarai feltételek, és szükség lenne a hozzájárulási rendszer módosítására is.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az 1998-2002 első félévi időszakot vizsgálva azt javasolja az oktatási miniszternek, hogy a tárca minél előbb dolgozzon ki a gazdaság igényei alapján közép- és hosszú távú szakképzési tervet.
Nem elég konkrétak a feladatok
A számvevőszéki jelentés szerint az Oktatási Minisztérium a vizsgált időszakban továbbra sem rendelkezett olyan hosszú és középtávú tervvel, amely koncepcionálisan is meghatározta volna a szakképzés miniszteriális szinten rögzített feladatait. A középtávú területi tervezés megvalósult, de a megyei közoktatás-fejlesztési tervekben megfogalmazott feladatok nem elég konkrétak. A megyei önkormányzatok az intézményfenntartó önkormányzatoktól általánosságokat tartalmazó intézkedési terveket kaptak.
A gazdasági kamarák az időközben önkéntessé váló kamarai tagság miatt szűkülő anyagi forrásaik következtében már nem rendelkeznek olyan személyi és tárgyi feltételekkel, hogy önállóan felmérjék a munkaerőigényeket, a szükséges fejlesztés irányait. A munkaügyi központok pedig nem tudják orientálni az intézményfenntartóknak adott információkkal a szakképzési struktúra alakítását.
Változtatni kellene a szakképzési hozzájárulás rendszerén
A jelentés szerint erre nagy szükség volna, mert ugyan a felsőfokú képzés expanziója miatt nőtt a felsőoktatás felvevőképessége, de a munkanélküliek között emelkedett a pályakezdő felsőfokú végzettségűek száma és részaránya, míg a szakmunkás végzettségűeké csökkent.
Az ÁSZ szerint módosítani kell a szakképzési hozzájárulás rendszerét. A számvevőszék azt javasolja a munkaügyi miniszternek, hogy kezdeményezze: a szakképzési hozzájárulási kötelezettséget az APEH-nek benyújtott adóbevallásban is bruttó módon mutassák be a vállalkozások, és az adóhatóság adjon tájékoztatást az Oktatási Minisztériumnak az ellenőrzések tapasztalatairól.
Ugrás vissza Ugrás vissza...