Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Gyurcsány Ferenc: nincs itt az ideje a 38 órás munkahétnek

Létrehozva: 2004. szeptember 21.
Módosítás: 2004. szeptember 22.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Gyurcsány Ferenc nem tartotta teljesíthetőnek azt a szakszervezeti javaslatot, miszerint a jelenlegi 57 százalékos foglalkoztatási ráta 60 százalékra emelését vállalják a kormányzati időszak végére. Az eredeti vállalás, a 400 ezer új munkahely létesítése elvégezhető.

A 38 órás munkahét bevezetésének még most nincs itt az ideje, ezt le kellene venni a napirendről - javasolta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt az ágazati szakszervezeti vezetőkkel tartott keddi konzultáción. A cégeknek jelenleg egy ilyen munkaidőalap-csökkenés ellensúlyozásához nincs versenyképességi tartalékuk - mutatott rá.

Gyurcsány Ferenc annak a négy évre szóló megállapodásnak a félidős teljesítését értékelte, amelyet még Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltként kötött az ágazati szakszervezetekkel. Ennek kilenc fő eleméből hat egészében, három pedig részben teljesült, valamint a további két évben nagyrészt ezekben a vállalásokban is eredmény érthető majd el - tette hozzá Gyurcsány.

A munkaidő-csökkentésről szólva ugyanakkor megjegyezte: abban partner a kormány, hogy 2005-ben december 24-e már munkaszüneti nap legyen, illetve a 20 perces ebédszüneti idő is fokozatosan beépüljön a munkaidőbe.

Teljesíthető lesz a 400 ezer új munkahely

Gyurcsány nem tartotta teljesíthetőnek azt a szakszervezeti javaslatot, hogy a jelenlegi 57 százalékos foglalkoztatási ráta 60 százalékra emelését vállalják a kormányzati időszak végére. Az eredeti vállalás, a 400 ezer új munkahely létesítése teljesíthető, valamint a megszűnő munkahelyekkel együtt számítva a 100-150 ezres pozitív egyenleg is lehetséges.

Magyarországon az európai összehasonlításban nem aránytalan a munka- és a tőkejövedelmek megosztása. A gond az, hogy a GDP összességében kevés. Nagy szükség van tehát a stabil 4-5 százalékos országos teljesítménynövelésre.

A megállapodásban szereplő négy évre szóló 25 százalékos reálbéremelésről Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy már most a félidőben több mint 24 százalékot ért el az ország. Igaz, hogy a versenyszférában ebből 18-19 százalék realizálódott, de az is kétségtelen, hogy a közszféra illetményemelése húzta magával a cégek bérfejlesztését.

Szükséges a korszerűbb közszolgáltatás

Korszerűbb közszolgáltatásra van szükség, mert ezt várják el azok az állampolgárok, akik adójukkal finanszírozzák a közszolgáltatásokat. A kormánynak ugyanakkor felelőssége, hogy a korszerűbb, kisebb létszámigényű közszolgáltatásból elbocsátottaknak segítséget adjon az elhelyezkedéshez - hangsúlyozta a miniszterelnök-jelölt.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: a most alakuló kormány a társadalmi igazságosságért kíván fellépni, erősítve a munka, a tanulás becsületét.

Kiss Péter kancelláriaminiszter további szakszervezeti felvetésekre reagálva elmondta: készek egyeztetni, hogy miként oldható meg a munkaügyi ellenőrzés hatékonyságának javítása, a szakszervezetek szerepvállalása a társadalombiztosítási alapok felügyeletében, a fogyasztóvédelemben és a felnőttképzésben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...