Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tovább csökkent a kereskedelmi szálláshelyek forgalma

Cikk:

A kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek száma 2009. január-áprilisban 16, illetve 8 százalékkal maradt el az előző évitől - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. A visszaesés tart, de mértéke mérséklődött az első negyedévhez képest.

Az április hónap szinte valamennyi mutató tekintetében kedvezőbb volt, mint a megelőző negyedév bármely hónapja, ez azonban kizárólag a húsvét hatásának eredménye, ugyanis 2008-ban húsvét március hónapra esett, idén pedig áprilisra - olvasható a KSH jelentésében. Az első négy hónapban a vendégéjszakák száma a külföldi látogatók esetében 14, a belföldiek vonatkozásában 8 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 12 százalékkal mérséklődött.

Az öt legjelentősebb küldő ország közül Ausztria kivételével mindegyiknél - Németország, Románia, Nagy-Britannia, Olaszország - visszaesés volt tapasztalható a vendégforgalom tekintetében, a forgalom zsugorodása Nagy-Britannia esetében a legjelentősebb, 34 százalék. Az első négy hónap során az amerikai országok vendégforgalma 33 százalékkal esett vissza, ezen belül az Egyesült Államokból érkező vendégek - akik jelentős szerepet töltöttek be a külföldi vendégforgalomban - 36 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 895 ezer belföldi vendéget és 1938 ezer belföldi vendégéjszakát regisztráltak, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 8 százalékkal csökkent. A kereskedelmi szálláshelyek összesen 57 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, a bevétel folyó áron 12 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Január-áprilisban a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány adatai alapján 9 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a különböző szolgáltatóknál, ebből 5 milliárd forint értékben a kereskedelmi szálláshelyeknél.

Magyarországon a kereskedelmi szálláshelyek száma 2009. április 30-án 2137 volt. Ezen belül 774 szálloda 46 ezer szobával, 950 panzió 12 ezer szobával működött, az egyéb szálláshelyek száma (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) pedig 413 volt. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó vállalkozások a szálláshelyeken áprilisban közvetlenül 27 ezer főt foglalkoztattak - áll a KSH jelentésében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...