Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A fővárosban csökkent, vidéken nőtt a szállodák bevétele

Létrehozva: 2003. augusztus 7.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az év első felében átlagosan szobáik felét tudták kiadni a magyarországi szállodák. Mind a szobaárból származó bevételek, mind a vendégéjszakák száma csökkent az előző évhez képest.
Az év első hét hónapjában a szállodák átlagosan 51 százalékos, ezen belül júliusban 62 százalékos szobafoglaltsággal működtek. A legmagasabb szobakapacitás-kihasználtságot továbbra is a vidéki, négy-ötcsillagos házak érték el, míg a legalacsonyabb, a 44 százalékos foglaltságot az első hét hónap átlagában a vidéki háromcsillagos egységek regisztrálták. A vizsgált három-ötcsillagos fővárosi szállodák szinte azonos, 52 százalékos szobafoglaltságot értek el.
Szállodák kiemelt mutatói
(Forrás: KSH)
Egy kiadott szállodai szoba átlagára 13 100 forint volt, egy kiadható szobára átlagosan 6 700 forint árbevétel jutott az év első hét hónapjában. A bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan négy százalékkal csökkent az előző év első hét hónapjához képest. A visszaesés elsősorban a fővárosban volt érzékelhető, vidéken 5-22 százalékkal nőtt a bevétel.
Január-júliusban a vendégéjszakák száma 2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Budapesten a négy- és ötcsillagos szállodákban 7-8 százalékkal, a háromcsillagos egységekben 3 százalékkal töltöttek el kevesebb éjszakát a vendégek, mint egy évvel korábban. A vidéken lévő szállodákban a vendégéjszakák számának 2-3 százalékos élénkülését mérték.
Ugrás vissza Ugrás vissza...