Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nőtt a szállodák forgalma az első öt hónapban

Cikk:

Az első öt hónapban a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek az egy évvel korábbinál 3,2 százalékkal több, 6,041 millió vendégéjszakát töltöttek el - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az idei év első öt hónapjában 1 millió 71 ezer külföldi vendég 3,091 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 1,1 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig két százalékkal maradt el az előző év január-májusi adatától. Ha csak a májust vizsgáljuk, akkor az látható, hogy a regisztrált 318 ezer vendég 2,6 százalékkal kevesebb a tavaly májusinál, a 967 ezer vendégéjszaka pedig 3,6 százalékkal kevesebb a bázisban mértnél.

Több a román, az orosz és a spanyol vendég

Az első öt hónapban az Európai Unió országaiból érkezett vendégek 3 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. A küldő országok turistái által eltöltött vendégéjszakákból az látható, hogy az osztrák, a német, a brit és az olasz vendégek kevesebb éjszakát töltöttek el Magyarországon, míg a román, az orosz és a spanyol vendégek által eltöltött éjszakák száma nőtt.

Az öt-, négy- és háromcsillagos szállodákban kismértékben, a két- és egycsillagos kategóriában 8-10 százalékkal, az ifjúsági szállókban egyötödével mérséklődött a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma, a többi szállástípust a vendégforgalom bővülése jellemezte. A turistaszállók és az üdülőházak jelentős mértékű, 31 százalékos, illetve 17 százalékos növekedésről számoltak be.

Több a belföldi vendég is

A belföldi vendégek száma az első öt hónapban 1,307 millió volt (ez 5,4 százalékkal több a megfelelő tavalyi adatnál, akik összesen 9,3 százalékkal több, 2 millió 949 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A belföldivendég-éjszakák száma - a turistaszállók kivételével - minden szállástípusban nőtt. A szállodák belföldivendég-forgalma összességében 10 százalékkal bővült, a növekedés a kétcsillagos egységek kivételével mindegyik kategóriát érintette. A négycsillagos egységekben közel egynegyedével, az ötcsillagos házakban 16 százalékkal nőtt az éjszakák száma. A szállodai belföldivendég-éjszakák 85 százalékát a három- és négycsillagos szállodák regisztrálták.

A szállodák átlagosan 44 százalékos szobakihasználtsággal működtek a megfigyelt időszakban, ami 2 százalékponttal meghaladta a 2006 azonos időszaki foglaltságot.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 84 milliárd forint bruttó árbevételt értek el 2007 első öt hónapjában, ez folyó áron 7 százalékos növekedésnek felelt meg. A szállásdíjbevétel - amelyből az összes bevétel több mint fele származott - 8 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások január-májusra számított árindexe 9 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a szálláshely-szolgáltatás területén 7 százalékos áremelkedést mértek.

7 milliárdos üdülésicsekk-forgalom

Január-májusban közel 7 milliárd forint értékben váltottak be a szolgáltatóknál üdülési csekket, amelyből 4,6 milliárd forint értékű csekket a kereskedelmi szálláshelyek, 0,4 milliárd forint értékű csekket a magánszálláshelyek fogadtak el.

Magyarországon 2007. május 31-én 2441 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 792 szálloda, 978 panzió és 671 egyéb szálláshely (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) üzemelt az országban. Május végén 38-cal több szálloda és 9-cel kevesebb panzió működött, mint az előző év májusában.

Tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken az első öt hónapban 5,67 millió vendégéjszakát töltöttek el a bel- és külföldi turisták, ez 3,7 százalékkal kevesebb, mint 2005 hasonló időszakában. (A vendégéjszakák száma a vizsgált időszakban megszálló 1,1 millió külföldi turista esetében 8 százalékkal, az 1,2 millió belföldinél 2 százalékkal csökkent.)

Ugrás vissza Ugrás vissza...