Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A francia Nemzeti Érdemrenddel tüntették ki Szaló Péter helyettes államtitkárt

Létrehozva: 2012. április 26.
Módosítás: 2012. április 26.
Forrás: Magyarország.hu, MTI

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nicolas Sarkozy, a Francia Köztársaság elnöke a Nemzeti Érdemrend tiszti fokozatát adományozta Szaló Péternek. A Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára a kitüntetést szerdán vette át Roland Galharague-tól, Franciaország magyarországi nagykövetétől.

A nagykövet a kitüntetés átadásakor méltatta Szaló Péter építész, város- és területfejlesztő szakmai munkásságát, nemzetközi publikációit, valamint a két ország közötti barátságért, szakmai együttműködésért kifejtett tevékenységét. A nagykövet kijelentette: Szaló Péter igazi magyar, egyben európai személyiség, Franciaország barátja. A kitüntetést megköszönve Szaló Péter elmondta, hogy munkája során gyakran tanulmányozta a francia tapasztalatokat, gyakorlatokat, és a jövőben is a két ország közötti barátságért dolgozik.

Szaló Péter az elmúlt két évtizedben számtalan francia-magyar együttműködésben megvalósuló projektben vett részt. Többi között 1994-ben társszerzője volt a "Towards a New European Space" című, három nyelven - angolul, franciául és németül - megjelentetett, a Stuttgarti Egyetemmel és a Francia Tudományos Akadémiával közösen készített kiadványnak.  A Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkáraként 1995 és 1998 között tanulmányozta a francia közigazgatást, a régiók működését, közreműködött a  Budapesti Műszaki Egyetem és a Sorbonne közös képzésének beindításában. A Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkáraként Magyarország soros EU-s elnöksége idején az Urban Development Group-ot vezette.

A Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendje közvetlenül a Becsületrendet követő kitüntető cím, amellyel a francia nemzet szolgálatában tett „megkülönböztetett érdemeket” ismerik el, 1963 óta.

Ugrás vissza Ugrás vissza...