Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Vállalkozói akadálymentesítő törvény készül

Létrehozva: 2005. június 23.
Módosítás: 2005. június 23.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Kormányzati Portál fogadóórájának vendége volt Szanyi Tibor. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára elmondta, hamarosan elkészül egy olyan akadálymentesítő törvény, amely a vállalkozók adminisztrációs és egyéb terheit igyekszik egyszerűsíteni.
A Kormányzati Portál internetes fogadóórájának vendége volt Szanyi Tibor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára csütörtökön. Az államtitkárhoz elsősorban a kormány 100 lépés programja kapcsán érkeztek kérdések.
Arra a felvetésre, hogy miért a végfelhasználó ágazatokat támogatja a 100 lépés, miért nem a termelőágakat, Szanyi Tibor úgy felelt, egyetért azzal, hogy egy "felpörgetett" gazdaság adójából lenne a legjobb a közcélú programokat támogatni, abban viszont már megoszlanak nézeteink, hogy mitől is pörög fel egy gazdaság. A támogatások folytán csak minimálisan. Az államtitkár elmondta, valójában egy gazdaság akkor fejlődik dinamikusan, ha a vállalkozások minél kevesebb adminisztratív vagy egyéb akadállyal találják magukat szemben. A gazdasági minisztériumban hamarosan elkészül egy akadálymentesítő program, amelynek segítségével több bosszantó, felesleges bukkanó kiküszöbölhető.
Szanyi Tibor azt is szorgalmazza, olyan szabályunk is legyen, hogy amennyiben az adott hatóság határidőre nem adja meg a hozzájárulását valamihez, akkor azt tekintsük megadottnak, sőt mi több, a hatóságot is lehessen szankcionálni, mivel valószínűleg meggátol valakit a jövedelemszerzésben.
A vidéki befektetéseket támogatják
Szanyi Tibor úgy vélte, most van olyan gazdaságpolitikája az országnak, amely a harmadik évezredhez illik. És nemcsak beszélünk a tudásintenzív iparról. Az idei esztendő elejétől szinte kizárólag olyan hazai és külföldi befektetők kaptak számottevő állami támogatást a kezdeményezéseikhez, amelyek hi-tech területen dolgoznak.
Az államtitkár elmondta, olyan befektetéseket támogatnak, amelyek technológiai fejlesztést jelentenek, más befektetések számára is vonzó centrumot jelentenek, minél több helyi szolgáltatást vesznek igénybe, elsősorban vidéken.
Magyar sikerek a szoftveriparban
Szanyi Tibor az "agyelszívással" kapcsolatban elmondta, hogy a világ legtöbb tudósa a különböző országokból valójában az Egyesült Államokba megy. Mennek oda Németországból és Angliából is, Indiából is, és Magyarországról is. Elmondta, minden ország érdeke, hogy tudósait, feltalálóit lehetőleg otthon tartsa, de ez a kis országoknak ritkán sikerül. Nem tudják számukra biztosítani azt a kutatási infrastruktúrát, ami a kibontakozásukhoz kell. Esetleg egy-egy területen lehet domborítani, Magyarország esetében az államtitkár ilyennek vélte az ICT-szektort, példaként hozva, hogy az elmúlt években milyen fantasztikus lendülettel ívelt felfelé a magyar szoftverexport a világ minden tájára.
Kockázati tőketársaság lett a Corvinus Rt.
Az államtitkár közölte, az idei tavasz nagy újdonsága, hogy a Corvinus Rt.-t átalakították kockázati tőketársasággá, és kitartóan dolgoznak minél több, akár nemzetközi részvétellel működő kockázati tőkealap felállításán. De, tette hozzá, azt tudni kell, hogy a kockázati tőke eredendően nem állami pénz, ellenkezőleg, épp a gazdagok, üzletemberek műfaja, akik azt mondják, hogy van nekik bőven elég vagyonuk, fel tudják vállalni, hogy egy-egy meggyőző, jó ötlet mentén finanszírozzonanak ígéretes dolgokat.
"Közpénzeket én semmi szín alatt nem kockáztatnék" - közölte Szanyi Tibor, hozzátéve, milyen "öröm" lenne azt hallani, hogy valamilyen állami szervezet azt osztogatja, és esetleg időnként elbukja az állampolgárok adóját.
Márciusra Dunaújvárosig ér az M6-os
Szanyi Tibor elmondta, jövő tavasz végén reálisan 400-500 km új autópálya átadására lehet számítani, ami nagyon szép eredmény. Ez több mint amennyi autópálya valaha összesen volt Magyarországon. Az államtitkár bezsélt arról is, hogy új finanszírozási megoldásokat dolgoztak ki (ppp, koncesszió stb.), amelyek segítségével továbbépülnek az autópályák.
Közölte, jövő márciusig kész lesz az M6-os Dunaújvárosig, és sokat foglalkozik azzal, hogy előbbre tudják hozni a déli szakasz folytatását is. Szanyi Tibor hangot adott annak a vágyának, hogy még ez évben ki tudják írni a pályázatokat a déli szakasz építésére.
Ugrás vissza Ugrás vissza...