Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átadta megbízólevelét Szapáry György washingtoni nagykövet

Létrehozva: 2011. február 24.
Módosítás: 2011. február 25.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Szerdán 14 ország nagykövete – köztük Szapáry György magyar diplomata – adta át megbízólevelét a washingtoni Fehér Ház ovális irodájában Barack Obama amerikai elnöknek. A nagykövet megerősítette, hogy Magyarország és az Egyesült Államok szoros szövetségesek maradnak Afganisztánban.

A nagykövet a rövid négyszemközti beszélgetés alkalmából elmondta az elnöknek, hogy Magyarország volt az egykori keleti blokk első olyan állama, amelyben tárgyalások kezdődtek a demokratikus választások kiírásáról. Szapáry György emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök volt az, aki 1989-ben, a Hősök terén elsőként követelte nyilvánosan a szovjet csapatok kivonását.

Barack Obama a találkozón megemlítette: tudomása van róla, hogy Szapáry György gazdag washingtoni tapasztalatokkal rendelkezik, mert hosszú időt töltött az amerikai fővárosban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alkalmazásában.

A  megbízólevelét kísérő, az elnökhöz intézett személyes levelében az új nagykövet méltatta az Egyesült Államoknak az Európa felszabadításáért hozott áldozatait és a 2. világháború után az újjáépítésért tett erőfeszítéseit. Szapáry György leszögezte, hogy az uniós elnökség képviseletében, összekötő nagykövetként mindent el fog követni az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti intézményes kapcsolatok erősítése és még konstruktívabbá tétele érdekében.

A nagykövet rámutatott, hogy Magyarország és az Egyesült Államok a közös értékek alapján szoros szövetségesek maradnak Afganisztánban, valamint továbbra is partnerek lesznek a demokrácia elősegítésében a Nyugat-Balkánon. A levél hangsúlyozta Magyarország vezető szerepét az EU keleti partnerségi politikájában, valamint a nagykövet személyes elkötelezettségét az egyesített biztonsági térség gondolata, ezen belül a terrorelhárítás terén való együttműködés iránt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...