Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Végleges a népszavazás eredménye

Létrehozva: 2005. január 7.
Módosítás: 2005. január 7.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Legfelsőbb Bíróság elutasította a kifogásokat, így végleges a 2004. december 5-i népszavazás eredménye. Ezzel jogerőre emelkedik az Országos Választási Bizottság keddi döntése, amelyben megállapította a szavazás eredménytelenségét.
Lezárultak a jogorvoslati eljárások, miután a Legfelsőbb Bíróság (LB) pénteken elutasította az újabb kifogásokat. "Az LB döntése azt jelenti, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) által kedden megállapított népszavazási eredmény végleges" - mondta pénteken Madarász Gabriella , az LB közigazgatási kollégiumának szóvivője. Ezzel jogerőre emelkedik az OVB döntése, amelyben megállapította a szavazás eredménytelenségét.
A népszavazás már az OVB december 11-i határozatában megállapított hivatalos eredmény szerint is mind a kettős állampolgárság, mind pedig a kórházprivatizáció ügyében sikertelen volt. Ugyanis egyik feltett kérdésre sem adott azonos választ az összes választópolgár több, mint egynegyede. Ezt az eredményt akkor megtámadta egy magánszemély és a kettős állampolgárság ügyében népszavazást kezdeményező Magyarok Világszövetsége.
Ezer szavazókörben újraszámoltak
Az LB december 14-én részben szabálytalanságokra utaló bizonyítékok miatt is helyt adott a kifogásoknak, megsemmisítette az OVB népszavazás eredményét megállapító határozatát és elrendelte a népszavazás eredményének megállapítására vonatkozó eljárás megismétlését.
Ezek után az mintegy 11 ezer szavazókörből a kifogásokkal érintett 1154-ben ellenőrizték a jegyzőkönyveket, több mint ezer szavazókörben újraszámolták a szavazatokat. Ez alapján az OVB január 4-én, kedden hozott két határozatban újra megállapította a népszavazás eredményét.
A kórházprivatizáció ügyében feltett kérdésre 2 millió 957 ezer 320-an adtak érvényes választ, ezek közül 1 millió 922 ezer 680 igen, és 1 millió 034 ezer 640 nem szavazat volt. A határon túli magyarok kedvezményes honosításával kapcsolatban megfogalmazott kérdésre 2 millió 949 ezer 849 érvényes szavazat érkezett. Igennel 1 millió 521 ezer 271-en, nemmel pedig 1 millió 428 ezer 578-an voksoltak.
Az összesen mintegy 8 millió 48 ezer választópolgárból 3 millió 17-en jelentek meg a szavazókörökben.
Ugrás vissza Ugrás vissza...