Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Egyik párt sem küldene szavazatszámlálókat külföldre

Létrehozva: 2004. május 23.
Módosítás: 2004. október 9.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A külképviseleti szavazatszámláló bizottságokba az SZDSZ nem delegált tagokat, az MDF és az MSZP csütörtökön, a Fidesz pénteken közölte: visszavonja jelöltjeit. Az Országos Választási Bizottságnak azonban nincs jogköre a visszavont javaslatok elbírálására. A négy párt vasárnap egyeztet.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtök esti ülésén jogszabályi rendelkezés hiányában nem tudta elfogadni az MDF-nek és az MSZP-nek azt a külön-külön beadott javaslatát, melyben a pártok azt közölték a testülettel, visszavonják a külképviseleti szavazatszámláló bizottságok tagjaira és póttagjaira tett javaslatukat.

Lejárt a jogorvoslati határidő

Az OVB úgy döntött, nincs törvényben rögzített jogosítványa a visszavonás elfogadására. A listákat már megküldték az Országgyűlésnek, ráadásul a jogorvoslat háromnapos határideje is lejárt.

Az OVB hétfőn sorsolta ki az EP-választáson induló nyolc párt delegáltjai közül a külképviseleti szavazatszámláló bizottság tagjait. A négytagú testületekbe a parlamenti pártok közül a Fidesz és az MSZP 72-72, az MDF 65 tagot delegált. Az SZDSZ nem küldött delegáltakat a külképviseleti szavazatszámláló bizottságokba, mert már korábban közölte: drágának tartja a hagyományos, papíralapú szavazást a külképviseleteken. A kisebbik kormánypárt szerint azoknak a pártoknak kellene viselniük az európai parlamenti választások külföldi ellenőrzésének 300 millió forintos költségét, akik ezt a helyzetet annak idején a törvényjavaslat vitájában előidézték.

A költségekkel és a populizmussal indokolták a döntéseket

A Demokrata Fórum csütörtökön döntött úgy, visszavonja külképviseleti delegáltjainak listáját. "Az MDF számára elfogadhatatlan több mint 300 millió forintos költség, amely számos esetben egyetlen szavazat ellenőrzését teszi lehetővé a külképviseleteken" - jelentette ki Herényi Károly , a párt országgyűlési frakcióvezetője, aki arra is emlékeztetett: az MDF levélben történő szavazást javasol a külföldön tartózkodó választópolgárok számára.

A szocialisták ugyancsak csütörtökön döntöttek delegáltjaik visszaléptetéséről. Tóbiás József pártigazgató közleménye szerint az MSZP visszavonja az általa javasolt, párttól független személyek jelölését. A döntést azzal indokolták, hogy az ellenzék napok óta populista magatartást folytat "az EP-választás külképviseleteken való lefolytatása ügyében".

A negyedik parlamenti párt, a Fidesz szombaton ugyancsak bejelentette: nem küld delegáltakat a külképviseletekre. Rogán Antal úgy fogalmazott: "a Fidesz azt a döntést hozta, hogy senkit nem küld ki az európai parlamenti választások kapcsán egyetlenegy szavazatszámláló bizottságba sem". A párt álláspontja szerint nem időszerű a választójogi törvény módosítása, mondta Rogán Antal, aki úgy fogalmazott: "Nehezen tartom elképzelhetőnek a vonatkozó törvény bármilyen módosítását".

A négy parlamenti pártot vasárnapra egyeztetésre hívta össze az MSZP. A szocialisták a tanácskozásra a Belügyminisztérium szakembereit is meghívták.

A külképviseleti szavazás háromszázmillióba kerül

A választási eljárásról szóló törvény szerint a pártok, listaállításukkal egy időben jelenthették be azokat a személyeket, akiket az egyes nagykövetségekre javasolnak szavazatszámláló bizottsági tagnak . A külképviseleti voksolást összesen 71 országban tartanak június 13-án, így 284 szavazatszámláló bizottsági tag utazhat a nagykövetségekre.

Rytkó Emília hétfőn sajtótájékoztatón közölte : a külképviseleti szavazás mintegy 300 millió forintba kerül. Elmondta azt is, összesen mintegy két és fél ezren jelezték, hogy június 13-án külföldön szeretnének majd szavazni. Három országban: Kubában, Nigériában és Mongóliában egyetlen választó miatt kell majd négyfős szavazatszámláló bizottságot felállítani. A kiutazó szavazatszámláló bizottságok tagjainak csak az útlevél- és vízumköltségeiről kell gondoskodniuk, minden más kiadás - az útiköltség, a szállás- és a napidíj - a választási büdzsét terheli.

Ficzere Lajos , az OVB elnöke a testület csütörtöki ülésén bejelentette: a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében jogerőre emelkedtek az OVB korábbi határozatai. Így már biztosra vehető, hogy nyolc pártlista szerepel majd a szavazólapokon.

Ugrás vissza Ugrás vissza...