Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elfogadták a huszonegy egészségügyi lépés ütemtervét

Létrehozva: 2005. május 12.
Módosítás: 2005. június 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Száz lépés program egészségügyi intézkedéseinek legtöbbjéhez már az idei év nyarán hozzálátnak a felelős minisztériumok. Vojnik Mária, az egészségügyi minisztérium politikai államtitkára ismertette a végrehajtás ütemtervét, melyet szerdán fogadtak el a miniszterek.

A kormány meghatározta szerdai ülésén az egészségügy területén tervezett huszonegy lépés végrehajtásának minisztériumi szintű felelőseit, a szükséges jogszabály-módosítások menetét, valamint az intézkedések határidejét. Az ütemtervet Vojnik Mária , az egészségügyi minisztérium politikai államtitkára ismertette a kormányszóvivői tájékoztatón.

A sürgősségi betegellátás továbbfejlesztése, a centrumok kialakítása, valamint a kistérségi sürgősségi ügyeletek kiépítéséhez a finanszírozást szabályozó kormányrendelet módosítása szükséges, a fejlesztések júliusban indulhatnak el, a teljes rendszer kiépítésének határidejét 2006. december 31-ében határozta meg a kormány.

A mentőállomások felújításának, az új állomások kiépítésének, valamint az egységes hívásrendszer kiépítésének szakmai felelőse az egészségügyi tárca, a pénzügyi felelőse pedig a Pénzügyminisztérium. A légibázisok telepítéséről és a hat mentőhelikopter beszerzéséről már megszületett a döntés, az intézkedés határideje szintén 2006. december vége.

Novembertől indul a rákellenes program

A nemzeti rákellenes program 2005 novemberétől lép életbe. Vojnik Mária különösen fontosnak nevezte, hogy a diagnózis felállításától kezdve a teljes ellátás akkreditált szakcentrumokban történjen.

A háziorvosi és járóbeteg-szakellátás korszerűsítésének lépéseit (a fekvő- és járóbeteg kassza összenyitása, a praxisközösségek támogatása, a praxisalap létrehozása, az ügyeleti rendszer kiépítése) 2005 júliusától folyamatosan - részben pályázati rendszerrel, részben a meglévő források elosztásának átszervezésével - vezetik be, a végleges határidő 2007. július 31.

A gyógyszerpiacot érintő változásokhoz szükséges miniszteri rendelet 2005. július elsejétől lép életbe, a közgyógyellátás átalakításához azonban a szociális törvény módosítása is szükséges, ezért ez a módosítás a tavaszi ülésszak végén kerülhet a parlament elé. A gyógyszerreklámot és promóciót szabályozó jogszabály - az egészségügyi és az igazságügyi tárca előterjesztésében - szintén a tavaszi ülésszak végén kerül az Országgyűlés elé, a szigorítások leghamarabb 2005 késő őszén léphetnek életbe.

Szeptembertől léphet életbe a részleges térítési díj

Az ellátások egyenlő színvonalát biztosító szakmai eljárási rendek legtöbbje már elkészült, Vojnik Mária elmondta, ezen szakmai protokollok kidolgozása szintén folyamatos munka. A háziorvos által kijelölt betegúttól való eltéréskor fizetendő co-payment (részleges térítési díj) mértékéről és a fizetés szükségességéről szóló jogszabály-módosítást 2005. júniusában elkészíti az egészségügyi tárca, az intézkedés szeptemberben léphet életbe.

A Pénzügyminisztérium, az egészségügyi és a szociális tárca, valamint a felügyeletük alatt álló országos hatáskörű szervezetek közösen készítik el az egyéni járulék nyilvántartási rendszerét. A járuléknyilvántartáshoz, valamint a biztosítási csomagok (az államilag garantált ellátások, a biztosítás alapján járó, valamint az extra szolgáltatások listája) kihirdetéséhez szükséges jogszabály-módosítások az őszi ülésszakban szerepelhetnek a parlament napirendjén.

Nem érettségi botrány, hanem tétellopás

A kormány álláspontja szerint nem érettségi botrány zajlik, hanem tétellopás, mely bűncselekmény, és remélhetőleg hamarosan kiderítik a felelősöket is - közölte a kormányszóvivő. Batiz András elmondta, azok a diákok, akiknek a felvételihez nem szükséges az érettségi vizsga, tehát nem kötelező újra vizsgázniuk, május 19-ig dönthetnek, hogy újra vizsgáznak, vagy az év végi érdemjegyüket számítják be. Erről az iskolában kell nyilatkozniuk.

Ugrás vissza Ugrás vissza...