Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Lemondanak az SZDSZ-es kormánytagok

Cikk:

Április 30-i hatállyal lemondanak posztjukról az SZDSZ-es kormánytagok. Kóka János pártelnök közölte, elő fognak állni egy közteherviselési programmal, szeretnék elérni a lehető legjobb egészségügyi programot, és folytatnák a felsőoktatási reformot.

- Az SZDSZ ügyvivő testülete egyhangúlag úgy döntött, hogy miután Gyurcsány Ferenc a szombati beszédével felmondta a közös koalíciós reformprogramot, ezzel pedig a szocialisták és a liberálisok koalíciós megállapodását, a Szabad Demokraták Szövetsége a továbbiakban nem kíván koalíciós szerepet vállalni a jelenlegi kormányban - jelentette be Kóka János pártelnök a testület ülése után.

Az SZDSZ-es kormánytagok április 30-i hatállyal lemondanak posztjukról, addig viszont ellátják kormányzati és parlamenti feladataikat - tette hozzá Kóka János.

Az SZDSZ-es kormánytagok

egészségügyi miniszter
gazdasági és közlekedési miniszter
környezetvédelmi és vízügyi miniszter

államtitkár (GKM)
államtitkár (MeH)
államtitkár (EüM)
államtitkár (KvVM)
államtitkár (MeH)

szakállamtitkár (GKM)
szakállamtitkár (KvVM)

A döntés nem személyi kérdésekről szól

A pártelnök hangsúlyozta, hogy ez a döntés nem személyi kérdésekről szól, hanem arról, hogy "a miniszterelnök szombaton hátat fordított a közösen elfogadott kompromisszumos reformprogramnak." Mint mondta, sajnálják, hogy ebben a koalícióban a kormány nem volt képes végigcsinálni azt a programot, amely az egészségügyben, az oktatásban és a közteherviselésben megoldotta volna azokat a problémákat, amelyek megoldására a politikai elit a rendszerváltás óta nem képes.

Emlékeztetett rá, hogy a szocialisták és a szabad demokraták decemberben, illetve januárban közösen szavazták meg az egészségbiztosítási reformtörvényt. Véleménye szerint amennyiben Gyurcsány Ferenc e mögül a program mögül kiáll, "akkor a Gyurcsány-kormány programja mögül áll ki."

Közteherviselési programot dolgoznak ki

A liberálisok frakcióvezetője közölte, hogy pártja a parlamentben - függetlenül attól, hogy milyen pozícióban - továbbra is annak érdekében dolgozik majd, hogy azokon a területeken, ahol változás szükséges, ezek a változások megtörténhessenek.

A miniszterelnök közleménye

Gyurcsány Ferenc sajnálja, hogy az SZDSZ vezetése vissza kívánja vonni minisztereit és államtitkárait a kormányból. A kormányfő arra kéri a koalíciós pártokat, hogy aktívan segítsék a következő évek kormányzati politikájának meghatározását, a kormányprogram megújítását, a koalíció működési feltételeinek helyreállítását, megerősítését.

Mint mondta, elő fognak állni egy közteherviselési programmal, szeretnék elérni a lehető legjobb egészségügyi programot, és szeretnék, ha folytatódna a felsőoktatási reform.

Kóka János szerint ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a további megszorítások, és újrakezdődjön a gazdasági növekedés, arra van szükség, hogy a kormány vegye komolyan a közgazdászok, az egészség- és oktatáspolitikusok egybehangzó javaslatait ezeknek a változásoknak a folytatására.

Nem szeretnének zavart kelteni

Hozzátette, hogy a szabaddemokraták felelőssége és célja az, hogy csak olyan lépéseket tegyenek, amelyek segítik a kormány működését, a miniszterek és államtitkárok lemondásával nem szeretnének zavart kelteni.

A koalícióból való kilépéshez a párt országos tanácsának (OT) javaslatot kell tennie a rendkívüli küldöttgyűlésnek. Hozzátette, az OT szombati ülésén indítványozni fogja, hogy a rendkívüli küldöttgyűlés napirendjére vegyék fel a javaslatot a kormányból kiválásra.

A küldöttgyűlést április végére tervezik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...