Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megmarad a Széchenyi Kártya kormányzati támogatása

Cikk:

Jövőre is megmarad a Széchenyi Kártya program garancia- és kamattámogatása, a feltételekről, a mértékéről egyeztetnek az érintettekkel - mondta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter kedden a 120 ezredik Széchenyi Kártya átadási ünnepségén.

Az átadáson Oszkó Péter pénzügyminiszter és Varga István gazdasági miniszter is méltatta a Széchenyi Kártya konstrukciót, amely fontos eszköz a kkv-k támogatásában és jó példája a vállalkozók, a bankok és a kormányzat közötti együttműködésnek is. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke úgy vélekedett: a kis- és középvállalkozások élénkítésére jó néhány program van, de ezek egy része bonyolult, drágán juttatja el a forrást a vállalkozásokhoz. Ugyanakkor a Széchenyi Kártya bebizonyította, hogy lehet egyszerűen, bürokráciamentesen is forrást kihelyezni.

A Széchenyi Kártya konstrukcióhoz az állam 2009-ben 2 százalékos kamattámogatás ad, valamint fizeti a garanciadíj 50 százalékát, készfizető kezességet vállal a hitelkeretenként meghatározott részre. A Széchenyi Kártyát működtető KA-VOSZ Zrt. adatai szerint az igénylések száma 2009 első felében 13 százalékkal nőtt, a kihelyezett hitelkeret nagysága a félév végéig elérte a 656 milliárd forintot. Az érdeklődés az év második felében erősödött, a 120 ezredik kártya átadásakor a kihelyezett tőke elérte a 700 milliárd forintot.

A Széchenyi Kártyát 2002-ben indította el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A konstrukció pénzügyi hátterét a magyar takarékszövetkezeti hálózat, valamint az Erste Bank, az MKB Bank, az OTP Bank, a Takarékbank és a Volksbank adja.

Ugrás vissza Ugrás vissza...