Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szeged csőd közeli helyzetbe került

Létrehozva: 2003. február 17.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Csőd közeli helyzetbe került Szeged, így válságkezelésre van szüksége, ezért többek között zárolták a költségvetés egy részét - mondta hétfőn Szentgyörgyi Pál, a csongrádi megyeszékhely gazdasági alpolgármestere.
A fizetésképtelenség elkerülése érdekében május végéig tart a megszorító intézkedés: a polgármesteri hivatal költségvetésének 12 százalékát zárolták, a 85 önkormányzati intézménynél pedig 8 százalékot.
Százzal több alkalmazottat "találtak"
Az alpolgármester elmondta: hozzákezdtek a hivatal és irodái, valamint az önkormányzati intézmények strukturális áttekintéséhez is. Megvizsgálják, hogy a feladat, a létszám és a költségelőirányzat arányban van-e egymással, hol lehet a kiadást csökkenteni. Amikor a szocialista városvezetés átvette a polgármesteri hivatalt az előző, fideszes vezetéstől, a közgyűlés által jóváhagyott előirányzat szerint 470 alkalmazottnak kellett volna lenni, ezzel szemben 570 dolgozót "találtak" - közölte az alpolgármester. Ismertetése szerint az önkormányzati intézményekben jelenleg 7700 közalkalmazott dolgozik.
Megduplázódott a hiány
Az előirányzat szerint a köztisztviselők és az intézményi közalkalmazottak ez évi bére a közterhekkel együtt csaknem 20 milliárd forint, közel fele a város éves bevételének. Szentgyörgyi Pál szerint az előző városvezetés 2001-2002-re vonatkozó kétéves költségvetése "mozdította ki" Szegedet a korábbi viszonylag nyugodt anyagi helyzetéből, ugyanis a tervezett 2,5 milliárd forintos hiány a múlt év végére megduplázódott.
Cáfol a volt polgármester
Az új vezetés 7 milliárd forintos hitelállománnyal vette át a várost, s az idén hiteltörlesztésre 2,3 milliárd forintot kell fordítani. Botka László (MSZP) polgármester hétfőn tájékoztatja a belügyminisztert a kialakult helyzetről, kedden pedig az önkormányzati intézmények vezetőivel folytat megbeszélést. Az előző polgármester, Bartha László (Fidesz) az MTI megkeresésére hazugságnak nevezte a jelenlegi városvezetés állításait.
Ugrás vissza Ugrás vissza...