Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Minden nyolcadik magyar szegény

Létrehozva: 2003. június 24.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Egy most közzétett akadémiai jelentés szerint Magyarországon minden nyolcadik ember halmozott szegénységben él. A tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt évek gazdasági növekedése nem javított a nélkülözők helyzetén, mert nem elég hatékony a segélyezési rendszer.
Az ENSZ megbízásából a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Világgazdasági Kutatóintézete tanulmányt készített hazánk "humán fejlettségéről". A szegénység enyhítéséért - helyzetkép és javaslatok címmel közzétett jelentés tartalmazza: Magyarország lakóinak mintegy 13 százaléka, csaknem 1 millió 300 ezer ember él halmozott szegénységben, és a szegénység kockázata a kisgyermekeknél a legnagyobb. A tanulmány rávilágít a szegénység kialakulásának okaira, s leküzdésére is megfogalmaz javaslatokat.
A hat év alatti gyermekek egyötöde szegény
Fóti Klára , az MTA tudományos főmunkatársa, a tanulmánykötet szerkesztője elmondta: a 2000 és 2002 közötti adatok alapján Magyarország az elmúlt évek gazdasági növekedésével nem került jobb helyre, sőt, a "szegénységi rés", a legszegényebbek átlagtól való elmaradása ismét nőni kezdett. A hatévesnél fiatalabb gyermekek mintegy egy ötöde, a 14 évesnél fiatalabbak 17 százaléka él halmozottan hátrányos körülmények között.
Az ötödik alkalommal készített felmérés szerint Magyarország az 54 ország között a 35. helyen áll. A várható élettartam Magyarországon kevesebb, mint a szomszédos országokban, jelenleg 71,3 év.
Nem elég hatékony a segélyezési rendszer
A tanulmány rámutat arra is, hogy a segélyezési rendszer gyenge hatékonyságú, és csak kevéssé enyhíti a halmozott szegénységet. Ennek az oka részben az, hogy az alacsony jövedelemszint önmagában nem jogosít támogatásra, és a rászorulók csak bizonyos jogcímeken juthatnak segélyhez, így nagy részük ellátás nélkül marad.
Ugrás vissza Ugrás vissza...