Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jelentés készült a hazai szegénységről

Létrehozva: 2003. december 22.
Módosítás: 2003. december 23.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyarországon mintegy másfélmillió embert érint az egyre mélyülő szegénység - áll a Szociális Szakmai Szövetség jelentésében. Ferge Zsuzsa, a szövetség elnöke szerint a tartós munkanélkülieknél új probléma a kényszervándorlás és a családok felbomlása.
Magyarországon mintegy másfélmillió embert érint az egyre mélyülő szegénység, állapítja meg a Szociális Szakmai Szövetség (3SZ) jelentése, amelyet hétfőn adtak át a témában érintett állami vezetőknek Budapesten. A Gyorsjelentés a szegényedésről című tanulmánykötetet Göncz Kinga , az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára és Kiss Róbert, az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal vezetője vette át a szövetség vezetőjétől.
A szegények hatvan százalékának romlik a helyzete
Ferge Zsuzsa , a 3SZ elnöke elmondta: az ország különböző részein tevékenykedő 600 szociális munkás segítségével végzett felmérés szerint az elmúlt három évben a szegények helyzete láthatóan tovább romlott. A szegények hatvan százalékának egyre kilátástalanabb helyzetét, a régi problémák súlyosbodása mellett, új jelenségek is nehezítik. A szakértő példaként említette a családok kényszervándorlását és felbomlását a tartós munkanélküliség miatt. Ferge Zsuzsa szerint a kormányzat részéről érezhető a segítő szándék, "15 év óta, először talán, komolyan veszik a szegénységet, talán történik valami".
Kormányzati intézkedések
Göncz Kinga elmondta: a kormányzat számára fontos, hogy a független civil szervezetek közreműködésével pontosabb és valódi képet lehessen alkotni az elszegényedésről. A kormányzati kezdeményezések közül kiemelte a lakhatási támogatás normatívvá válását, ami azt jelenti, hogy bizonyos jövedelem alatt garantáltan jár a családoknak ez a támogatás. A normatív hozzájárulás minimuma 2500 forintra emelkedett, ennek kilencven százalékát a költségvetés visszatéríti az önkormányzatoknak. A rászoruló gyermekek számára ingyenes lesz a bölcsődei és óvodai étkezés, továbbá elkezdődött a szociális törvény megújítására irányuló átfogó koncepció kidolgozása is, amelynek lényeges pontja a szociális támogatások minimumának és elérhetőségének garantálása - mondta az államtitkár.
Göncz Kinga közölte: a szegénység és a kirekesztés csökkentését célzó törekvéseket foglalja össze az az uniós memorandum, amelyet a múlt héten írtak alá Brüsszelben. Az ehhez kapcsolódó akcióterv a jövő évben készül el, amelynek megvalósulását az Európai Bizottság figyelemmel fogja kísérni.
Ugrás vissza Ugrás vissza...