Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az információhiány is növeli a szegénységet

Létrehozva: 2006. május 15.
Módosítás: 2006. május 22.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A szegények egyik legnagyobb problémája az információhiány, a rászorulók nem tudják, kihez fordulhatnak segítségért. Uniós összehasonlításban Magyarország a lista középmezőnyének alján foglal helyet.  
Magyarország a szegénység mértékének és mélységének mutatói alapján az Európai Unió (EU) tagországai között a középmezőny alján foglal helyet - közölte Bujdosó Judit, a Magyar Szegénységellenes Hálózat munkatársa.  
A május 12-13-án Brüsszelben megtartott Szegénységben Élők Európai Találkozóján Magyarország is képviseltette magát. Az ötödik alkalommal megrendezett találkozóra 25 tagállamból érkeztek szegénységben élő emberek, hogy közvetlenül a döntéshozóknak mondhassák el problémáikat.  
Nem tudják, kihez fordulhatnak segítségért
Gyimesiné Franyó Borbála, a négytagú magyar küldöttség tagja, a tanácskozáson elhangzottakat ismertetve elmondta: más tagországok képviselői is arról számoltak be, hogy a szegények egyik legnagyobb problémája az információhiány. A rászorulók nem tudják, kihez fordulhatnak segítségért, milyen támogatásokat vehetnek igénybe.  
Hozzátette: emellett sokan azért kerülnek nehéz helyzetbe, mert valamilyen fogyatékossággal élnek. Példaként említette a hallássérülteket, akik azért nem tudnak aktívan részt venni a társadalmi párbeszédben Magyarországon, mert nincs elég jelnyelvi tolmács.  
Kiemelt szerep jusson a civileknek
Horváth Gyula, a küldöttség másik tagja, a romatelepek "áldatlan" helyzetére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, lakóhelyén, Eger-Felnémet telepen 50-60 család él ivóvíz, szennyvízelvezetés nélkül. Hangsúlyozta: helyi szinten a civil szervezeteknek kiemelt szerepet kellene kapniuk a szegénység elleni küzdelemben.  
Az Európai Bizottság és a soros uniós elnökséget adó Ausztria által szervezett brüsszeli tanácskozást követően a szegénységen élő emberek által megfogalmazott javaslatokból jelentés készül, amit az uniós döntéshozókon kívül a tagországok politikusaihoz is eljuttatnak.  
Hárommillió szegény Magyarországon
Bujdosó Judit szociálpolitikus, a küldötteket összefogó hálózat munkatársa elmondta: Magyarországon becslések szerint hárommillió ember él szegénységben. Ezzel a mutatóval az unióban az újonnan csatlakozókkal, valamint a mediterrán országokkal egy mezőnyben vagyunk.  
Ismertetése szerint az EU-ban az számít szegénynek, aki az átlag jövedelem 60 százaléka alatti bevétellel rendelkezik. Mint mondta: a szegénység nemcsak a jövedelem hiányával mérhető, ugyanúgy jellemzi az információ vagy az oktatás, a munka hiánya. A szakember szerint a szegénység leginkább a gyerekeket, a nagycsaládosokat, az időseket, a romákat és a munkanélkülieket érinti.  
Magyarországon a szegénységet jellemző mutatók között említette, hogy az nemcsak egy átmeneti állapot a családok életében, hanem tartós helyzet, ami generációkon át öröklődik.  
Tavaly októberben volt az első hazai találkozó
A Magyar Szegénységellenes Hálózat a szegénység megszüntetéséért küzdő civil szervezetek független szövetsége, amely az európai találkozó mintájára 2005 októberben megszervezte a magyar szegénységben élők első találkozóját.
Ugrás vissza Ugrás vissza...