Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ősszel lehet új egészségbiztosítási törvény

Létrehozva: 2008. május 9.
Módosítás: 2008. május 9.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Az új egészségügyi miniszter őszig szeretne minden szakmai szervezettel egyeztetni, az új egészségbiztosítási koncepció tervezetét a jövő héten terjeszti a kormány elé.

A jelenleg érvényben lévő egészségbiztosítási törvény hatályon kívül helyezése várhatóan a parlament tavaszi ülésszakán megtörténik, új jogszabály valószínűleg ősszel lesz - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

A tárcavezető hozzátette: őszig szeretne minden szakmai szervezettel egyeztetni, az új egészségbiztosítási koncepció tervezetét a jövő héten terjeszti a kormány elé.

A kormány elé kerülő javaslatról elmondta: a területi kiegyenlítést hangsúlyosabban kell érvényesíteni a biztosítási rendszerben, ennek az elvnek mind a hozzáférésben, mind a struktúrában, mind a források szétosztásában meg kell jelennie.

Székely Tamás

Fejleszteni kell az informatikai rendszert

A szolgáltatásvásárlás felelősségének és szabadságának megteremtéséhez olyan biztosítóra van szükség, amely képes a költségvetését tervezni, továbbá a kiadásnak és az egészségnyereségnek a lehető legoptimálisabbnak kell lennie - mondta Székely Tamás.

Hozzátette, hogy mindezekhez "konkrétabb" ellenőrzési lehetőségek és kötelességek kellenek, amelyekhez megfelelő informatikai rendszer szükséges, és az apparátus létszámát is növelni kell.

- Ki kell jelenteni, hogy a társadalombiztosításban csalók nem vehetnek részt - mondta a miniszter, magyarázatként pedig hozzáfűzte: fontos, hogy szerződést lehessen bontani azzal a szolgáltatóval, amely nem valós ellátási adatokat jelent az egészségpénztárnak, és a jövőben ne legyen kötelezettsége a biztosítónak újraszerződni az adott intézménnyel.

Nagy projekteket támogatna a kutatás-fejlesztési miniszter

A pályázati források átlátható szétosztásának és a kutatói utánpótlás biztosításának fontosságát hangsúlyozta Molnár Károly, a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Nem szétaprózott, kis pályázatokat, hanem koncentrált, nagy projekteket kell támogatni - mondta a miniszter.

Molnár Károly fontosnak nevezte, hogy a fiatal kutatók részt vegyenek külföldi részképzéseken, de olyan feltételek legyenek itthon, hogy vissza is térjenek. Ennek feltételeit a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) közösen kívánja megteremteni.

Hozzátette, hogy az MTA-val mindenképpen együtt szeretne működni, és igényli a tudósok kritikai észrevételeit is. "Az MTA tudós testülete olyan szellemi potenciált képvisel, amelyre nem támaszkodni butaság lenne" - mondta.

Júniusban távozik a Műegyetem éléről

Molnár Károly a feladatai között említette a szétaprózott, különböző minisztériumokhoz rendelt tevékenységek összehangolását is.

Kitörési pontként nevezte meg a nemzetközi kapcsolatok erősítését, kiemelten szólt a tehetséggondozásról és az innovációról, amely a versenyképesség szempontjából különösen fontos Magyarország számára.

Molnár Károly elmondta, hogy június 1-jével mond le a Műegyetem rektori tisztségéről, az augusztusban amúgy is esedékes vezetőváltásig rektorhelyettes áll majd az intézmény élén. Még egy hónapig látja el feladatait a Paksi Atomerőműnél elnökségi tagként.

Ugrás vissza Ugrás vissza...