Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Lezárult az egészségügyi program társadalmi vitája

Cikk:

Július elejétől augusztus közepéig tartott a „Biztonság és Partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig" című programtervezet társadalmi vitája, ezalatt az idő alatt 130 javaslat érkezett a tervezethez - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter.


Lezárult a Biztonság és Partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig címet viselő programtervezet társadalmi vitájának alapszakasza, a koncepcióhoz érkezett javaslatok nagy része a megkezdett folyamatokat támogatja - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön. A támogató szakmai vélemények között egyebek mellett szerepel a szűrések, a prevenció megerősítése, a nemzeti programok újratervezése és az egészségnevelés. Több szervezet javaslatára a koncepció többek között kiegészül a gyógyszerellátás kérdéseivel és néhány fogászati ellátással kapcsolatos témakörrel. A kibővített tervezetről a kormány a jövő héten tárgyalhat, majd a döntést követően októberben az Országgyűlés elé kerülhetnek a törvénymódosító javaslatok - mondta a tárcavezető.

Székely Tamás szólt arról, hogy az OPNI kérdésében Szabó Máté általános ombudsmannal megegyeztek abban: kerülni kell a pszichiátriai betegek stigmatizációját, és ezért nincs szükség nagy pszichiátria intézmények létrehozására. Ugyanakkor elfogadta az ombudsman azon felvetését, amely szerint szükség van egy szakmai, módszertani központ létrehozására.

A "Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig" című, az ágazat reformelképzeléseit tartalmazó dokumentumot a nyár elején vitatta meg a kormány, majd az anyagot társadalmi vitára bocsátották, amelynek során számos szakmai szervezet alkothatott véleményt. A társadalmi, szakmai egyeztetés július 9-től augusztus 15-ig tartott, ez idő alatt 130 javaslat érkezett a programtervezetben megfogalmazott elképzelésekhez.

Ugrás vissza Ugrás vissza...