Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átalakul a gyógyszerellátás, megszűnik a tvk

Cikk:

Átalakul a gyógyszerellátást és megszűnik a teljesítményvolumen-korlát (tvk) rendszere - jelentette be az egészségügyi miniszter. A tervezett intézkedésekkel 30 milliárd forintot takarítanak meg, a lakossági terhek azonban 2-2,5 százalékkal nőnek, de ez a teher az infláció alatt marad.

A gyógyszerellátás átalakítása során csökkentenék az indokolatlan igénybevételt, folytatják a generikus programot, és egyes patikaszereknél csökkentik a támogatásokat. A gyógyszerbefogadásnál azokat a patikaszereket részesítik előnyben a támogatás megállapításnál, amelyeknek az átlagos árszintje alacsonyabb, mint a jelenleg forgalomban lévő szereké. Preferálni fogják a biológiai készítményeket (biosimilar), amelyek mintegy 30 százalékkal olcsóbbak a jelenleg finanszírozott gyógyszereknél.

A kiemelt és normatív támogatású készítményeknél is terveznek változást: ahol egy betegségcsoportra rendelhető kiemelt és normatív támogatású készítmény is, ezeknél csökkentik a normatív támogatás mértékét, illetve egységesítik a támogatási kulcsokat. Székely Tamás elmondása szerint növelik azon patikaszerek támogatását, amelyek bizonyítottan hatásosak bizonyos betegségek megelőzésében.

A kiemelt támogatású gyógyszereknél a rendelhetőségi időt megnövelik, például az eddig negyedéves szakorvosi kontrollt igénylő szerek esetében fél évre, a félévesek esetében pedig egy évre. Ez várhatóan mérsékli az orvos-beteg találkozások számát, valamint a háziorvosok adminisztratív terhei is csökkennek.

Extra vonalkód kerül a vényekre

A gyógyszerrendeléshez kapcsolódó változtatás lesz, hogy az év második felében úgynevezett extra vonalkódot vezetnek be a vényeken, amely egyértelműen megmutatja, hogy a felírt kiemelt támogatású készítményt valóban arra a kiemelt indikációra adta az az orvos, aki rendelhet kiemelt támogatású készítményt.

Megtakarítást hoz a tvk eltörlése

Székely Tamás beszámolt arról is, hogy megszüntetik a teljesítményvolumen-korlát (tvk) rendszerét, amelyet az elmúlt években a kórházak sokat kritizáltak. A finanszírozás továbbra is teljesítményalapú lesz, a teljesítések kétharmadánál az alapdíjat megemelik, ennek megállapításához a 2008. évi kötelező területi ellátási esetszámot veszik figyelembe. Ezen esetszámok kétharmadánál megemelik az egy esetre járó alapdíjat, a maradékot pedig lebegő pontérték-rendszerben fizetnék. (A tvk intézményekre lebontva meghatározza, hogy egy-egy kórház mennyi beteget láthat el. Ha egy intézmény átlépi az adott évre meghatározott betegellátási számot, az afölötti gyógyítást nem finanszírozza az OEP.) Szintén megnövelik az alapdíjat a járóbeteg-ellátásban is. A növekedés nagyobb mértékű lesz, mint a fekvőbeteg-ellátásban - közölte a miniszter.

Az intézkedéssel a tárcavezető szerint a teljesítménykényszert csökkentenék, amely hosszú távon megtakarítást eredményez. A gazdasági válság hatására az Egészségbiztosítási Alap bevételei csökkentek, a kormány elé terjesztendő javaslatokkal azonban egyensúlyban lehet tartani az alapot - indokolta a változtatásokat a miniszter.

Székely Tamás beszámolt még arról, hogy a minisztérium saját működési kiadásait 3 milliárd forinttal fogja vissza, ami a szaktárca alá tartozó intézmények fejlesztéseit, beruházásait érintik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...