Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csaknem kétmilliárdba kerül idén az afganisztáni misszió

Cikk:

A kormány szerdán 1,8 milliárd forinttal kiegészítette a honvédelmi tárca költségvetését, hogy legyen pénz az afganisztáni misszió beindítására. A parlament szakbizottsága egyhangúlag támogatta a szerepvállalást.
Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága egyhangúlag támogatta az afganisztáni tartományi újjáépítési csoport szerepvállalását - mondta a honvédelmi miniszter a testület szerdai zárt ülése után. Szekeres Imre hangsúlyozta: a Magyar Honvédség felkészült a feladatra.
Október 1-jétől átvesszük a vezetést
Már augusztusban megkezdődik egy 10-15 katonából álló, majd egy nagyobb csoport áttelepülése Kabulból Baglán tartományba, ahol a hollandok volt táborába költöznek a magyarok. A teljes, mintegy 180 fős kontingens szeptember végéig foglalja el állomáshelyét, és október 1-jétől átveszik a hollandoktól a tartományi újjáépítési csoport vezetését.
Szerdán arról döntött a kormány, hogy idén 1,8 milliárd forinttal egészíti ki a honvédelmi tárca költségvetését, amelyet az afganisztáni misszió beindítására fordítanak. A következő két évben is vállalja a kormányzat a többletköltségeket, ezt éves szinten 800 millió és 1 milliárd forint közötti összeg lehet. A civil projektekre évente mintegy 500 millió forintot szán a kormány - ismertette.
Folyamatosan érkeznek az eszközök
A honvédség biztonságpolitikai szempontból és képességei növelése szempontjából is nagyon fontos feladatot vállalt - hangsúlyozta Szekeres Imre. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az új feladathoz szükséges katonai eszközöket a következő hónapokban folyamatosan szállítják majd Afganisztánba. A tűzszerészeti, biológiai, vegyvédelmi feladatok ellátására, valamint az objektumok őrzésére vonatkozó képességeket fogják "feljavítani".
A misszióban olyan felderítő robotrepülőgépeket is felhasználnak majd, amelyek a táborhely környékét vagy a biztosítani kívánt terület megfigyelését fogják segíteni a levegőből. Szekeres Imre hangsúlyozta, ezek a képességek nagyon erős személyes védelmet is biztosítanak.
Ugrás vissza Ugrás vissza...