Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Afganisztáni látogatást tervez a honvédelmi miniszter

Létrehozva: 2006. szeptember 11.
Módosítás: 2006. szeptember 22.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Rendben megérkeztek Afganisztán Baglan tartományába a magyar katonák, egyelőre ismerkednek a terepviszonyokkal, a parancsnokságot októberben veszik át a hollandoktól. A szakminiszter azt tervezi, a közeljövőben meglátogatja a tábort.
Felvonult Afganisztánban a Baglan tartomány újjáépítését biztosító magyar alakulat, tagjai épek és egészségesek, minden rendben van velük - mondta a honvédelmi miniszter vasárnap Szigetváron.
Ismerkednek a terepviszonyokkal
- Senkivel nem történt semmi az úton, még betegség sincs. Elkezdték a feladatuk ellátását, a holland katonákkal való közös járőrözést, ismerkedést a terepviszonyokkal, és azokat a munkákat, amikkel a tartományban folyó programok biztonságát garantálják - mondta Szekeres Imre.
A kormány június végén döntött arról, hogy Magyarország Hollandiától két évre átveszi a bagláni tartomány tartományi újjáépítési csoport működtetését. Októberben lesz a parancsnoki átadás-átvétel, a tényleges tevékenység jövő áprilisban kezdődik.
Személyesen is tájékozódna a miniszter
A miniszter megerősítette: a közeljövőben ellátogat Afganisztánba, és tájékozódik a magyar katonák elhelyezésének körülményeiről, függetlenül attól, hogy az országban az elmúlt napokban "bizonytalanságot keltő" merényletek történtek. - Ezek a megnövekedett biztonsági kockázatok komolyak, tudomásul veszem őket, de változatlanul szeretném az utat megejteni - fogalmazott Szekeres Imre.
A magyar katonák külföldi szerepvállalásával kapcsolatban hangsúlyozta: a terrorizmus és a kábítószer terjedésének megállítása okán ez magyar nemzeti érdek is.
Nem növelik a missziók létszámát
Jelenleg három kontinensen mintegy ezer magyar katona állomásozik, eleget téve a béketeremtés és megőrzés feladatának; a katonák magas száma jelzi, hogy Magyarország felelősséget érez és vállal a világért, ez pedig komoly tiszteletet vált ki - mondta. Hozzáfűzte, hogy a missziók létszámát nem kívánják növelni.
Ugrás vissza Ugrás vissza...