Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kormányvizsgálat lesz a Gripen-beszerzésekről

Cikk:

A kormány a szerdai ülésén saját hatáskörben vizsgálatot kezdeményez a kormányzati szervek Gripen-beszerzések ügyében folytatott tevékenysége kapcsán. Szekeres Imre erről hétfőn beszélt a parlamentben, napirend előtt.

A kezdeményezés célja, hogy mindnyájan, az egész magyar közvélemény tisztán lásson - jelentette ki Szekeres Imre. A honvédelmi miniszter elmondta: a kormány támogatja, hogy parlamenti vizsgálóbizottság foglalkozzon a Gripen-vadászgépek beszerzésével, a döntéshozatal körülményeivel, a folyamat áttekintésével.

Szekeres Imre felidézte, hogy az elmúlt hetekben számos információ látott napvilágot a svéd Gripen-vadászgépek beszerzésével kapcsolatban, több országot is érintő vádak hangzottak el a különböző beszerzéseket illetően.

"Magyarországon az ügy fontossága miatt nem tekinthetünk el attól, hogy ne elemezzük a Gripenekről szóló döntést, a beszerzést és mindennek a következményeit" - fogalmazott.

Erősítenék a NATO katonai képességeit

A honvédelmi miniszter beszámolt arról, hogy a múlt héten a NATO-tagországok védelmi minisztereinek brüsszeli találkozóján kiemelt téma volt a NATO transzformációja, a szövetség katonai képességeinek erősítése. Ezen belül a gyors reagálású erő továbbfejlesztése és a légi szállítókapacitás növelése volt a legfontosabb két téma, amelyek a magyar hadsereg számára nagy jelentőségűek - tette hozzá.

Szekeres Imre

Szekeres Imre bejelentette: azt javasolta a tanácskozáson, hogy a pápai bázisrepülőtér szolgáljon az együttesen működtetett légiflotta bázisául, mert Magyarország aktívan kíván részt venni a katonai kérdések közös megoldásában. Szólt arról, hogy tárgyaltak az afganisztáni misszióról, és szövetségeseink a legnagyobb elismeréssel nyilatkoztak a magyar katonák teljesítményéről, egyúttal pozitív visszajelzések érkeztek a magyar haderő átalakításával kapcsolatban.

A miniszter véleménye szerint csak akkor tartható fenn ez a kiváló teljesítmény, ha itthon megfelelő feltételeket, ösztönzőket tudnak biztosítani. Elengedhetetlennek nevezte, hogy egy egész pályamodellt kínáljanak a hivatásos katonáknak.

Pártvélemények

Lázár János (Fidesz) a miniszter felszólalására reagálva emlékeztetett arra, hogy a Gripen-ügyben a Fidesz kezdeményezte a vizsgálóbizottság felállítását. A képviselő felvetette: a teljes szerződéskötési folyamatról kellene beszélni, 1994-től kezdve a mai napig, és arra is ki kell térni, miként módosították a szerződést 2003-ban. Lázár János hangsúlyozta: a Fidesz elkötelezett abban, hogy az ország teljesíteni tudja a szövetség elvárásait, és támogatják a pápai reptér NATO-használatát is.

Varju László (MSZP) üdvözölte a NATO-tárgyalások eredményét, a magyar katonák teljesítményének elismerését. Frakciója nevében támogatásáról biztosította a honvédelmi miniszter kezdeményezését.

Simicskó István (KDNP) szerint gyengült az ország védelmi képessége, pedig - jegyezte meg - a Fidesz-kormány idején munkahelyek jöttek létre a honvédelmi beruházásokból.

Az SZDSZ-es Gusztos Péter közölte: nem pártja szokta megakadályozni a parlamenti vizsgálóbizottságok felállítását.

A honvédelmi miniszter felszólalása előtt arra emlékezett a Ház, hogy 17 évvel ezelőtt hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona. A frakciók nevében Szili Katalin házelnök mondott rövid beszédet.

Ugrás vissza Ugrás vissza...