Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását

Cikk:

Magyarország a tapasztalatok átadásával segítené Ukrajnát a NATO-csatlakozás folyamatában - közölte Szekeres Imre. A honvédelmi miniszter ukrán kollégája, Jurij Jehanurov meghívására érkezett kétnapos látogatásra Ukrajnába.

Magyarország támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását, és hajlandó minden olyan tapasztalatot átadni, amelyek ehhez elengedhetetlenek - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter csütörtökön az ungvári konzulátuson tartott sajtótájékoztatóján. A miniszter Jurij Jehanurov védelmi miniszter meghívására érkezett kétnapos látogatásra Ukrajnába. A tárcavezető hangsúlyozta: a két ország hamarosan meg fog állapodni az együttműködés módjában. Szekeres Imre szerint azonban nem csupán a katonai témák fontosak a két ország kapcsolatában, például a kulturális-oktatási kérdésekben is meg kell egyezniük.  

A miniszter a sajtótájékoztató előtt Mihajlo Kucinnal, az ukrán hadsereg regionális parancsnokságának vezetőjével együtt megkoszorúzta az ungvári katonai temetőben lévő emlékművet. A temetőben 118, világháborúkban elesett magyar katona nyugszik.

Szekeres Imre ukrajnai látogatásának első napján megbeszélést folytatott Oleg Havasival, a kárpátaljai közigazgatási hivatal vezetőjével, ellátogatott az Ungvári Nemzeti Egyetemre, és találkozott a kárpátaljai magyar szervezetek vezetőivel. A miniszter pénteken a tervek szerint Brjánkán felavatja az egykori hadifogoly-táborokban elhunyt áldozatok tiszteletére létrehozott emlékhelyet.

Ugrás vissza Ugrás vissza...