Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jogvita a bakonyi szélerőmű-parkról

Létrehozva: 2003. március 9.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A szélerőmű-parkok létesítését tervező UTEC-Thomsen Kft. bírósághoz fordul, ha a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség a cég bakonyi projektjére másodfokon is elutasítja a környezetvédelmi engedélykérelmet.

Zalavári István , a német céget képviselő I-guadrat Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a társaság a tési fennsíkon 24 milliárd forintos beruházással építené fel az ország első nagyteljesítményű szélerőmű-parkját, amelyhez már a tési önkormányzattal és a földterület tulajdonosaival is aláírták a szükséges szerződéseket.

Szerdán döntenek

A munkálatok nem indulhatnak be, mert a környezetvédelmi felügyelőség a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakvéleményére alapozva első fokon elutasította a cég kérelmét. A kft. a hatósági határozattal szemben fellebbezéssel élt. Az Országos Környezetvédelmi Főfelügyelőség várhatóan szerdán hoz másodfokú döntést.

Környezeti károkat okozhat

Kovács Béla , a nemzeti park igazgató-helyettese elmondta, hogy tekintettel a földtani, természeti értékekre és az állatvédelmi szempontokra a beruházás nem támogatható. Az igazgató-helyettes szerint a projekt visszafordíthatatlan beavatkozást jelentne, sőt a tornyok telepítéséhez szükséges terület mérete és jellege folytán a vegetáció és a mikrodomborzat gyakorlatilag megsemmisülne.

A beruházó szerint a park környezetbarát

A beruházó cég minden vonatkozásban vitatja a nemzeti park álláspontját, illetve az első fokú környezetvédelmi hatóság döntését. A terület nem tartozik a nemzeti parkhoz, sőt tájvédelmi körzetnek sem minősül, hiszen a közvetlen szomszédságában honvédségi gyakorlótér, lőtér található - mutatott rá Zalavári István. Kifejtette, hogy a cég 24 milliárd forintos beruházással 40 darab, 94 méter magas tornyot kíván felállítani a tési fennsíkon. A környezetbarát tornyokat a háromezer hektáros területen, egymástól 400 méterre, a falutól pedig 800 méterre létesítenék.

Gazdasági érvek az engedély mellett

A beruházási összegből legalább 10 milliárdnyi jutna a kivitelezésben közreműködő magyar cégeknek - mutatott rá az ügyvezető igazgató. A tornyok egyenként évente 3-4 millió kilowattóra áramot lenne képes termelni, ami összesen évente 14 millió kilogrammnyi széndioxidtól, 8500 kilónyi szénmonoxidtól és 600 kiló portól kímélné meg a környezetet.

A fennsíkon egy 70 méter magas szélerősségmérő tornyot a cég már fel is állított. A cég nemcsak a Bakonyban, de számos más helyen is szélerőmű-park létesítését tervezi. Hétéves középtávú fejlesztési tervet dolgoztak ki, s összesen 200 milliárd forintot kívánnak az elkövetkező években szélerőmű-parkok építésére fordítani.

Nagyszabású terveik vannak

A Tésre tervezettnél is nagyobbat létesítenének Polgárdi-Berhida-Peremarton térségében, egy ipari övezetben. Ebben a körzetben mintegy 55-60 tornyot állítanának fel.

Veszprém megyében még a bakonyi Hárskút község és Pápa határa a kiszemelt hely. Győr-Moson-Sopron megyében Kapuvár és Csorna térségében, továbbá a keleti országrészben Nagyrozvágyon egy 50-60 toronyból álló szélparkot hoznának létre.

Ugrás vissza Ugrás vissza...