Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A Földhivatal Online rendszerben 2022. június 10-én pénteken 16:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.

 

Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:A NAV elkészíti az Ön személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

Létrehozva: 2017. március 16.
Módosítás: 2017. március 16.
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Idén először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészíti az Ön személyijövedelemadó-bevallási tervezetét.

Az adóbevallási tervezet a 2016-ban megszerzett jövedelmeiről szóló kimutatás, melyet az Ön munkáltatója, kifizetője által megadott adatokból állít össze a NAV. Kiszámítja  Ön helyett a jövedelmét terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget és a figyelembe vett kedvezményeket. Az adóbevallási tervezetben szerepel mindezek egyenlege, ami lehet nulla, még fizetendő adó vagy Önnek visszajáró összeg.

  • Ha Önnek van Ügyfélkapu regisztrációja: A NAV által elkészített adóbevallási tervezetet 2017. március 15-től megnézheti és módosíthatja a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon.
  • Ügyfélkapu regisztráció hiányában, amennyiben 2017. március 15-ig kérte, a NAV megküldi Önnek adóbevallási tervezetét.
  • 2017. március 15. után az igénylés már csak a NAV ügyfélszolgálatain nyújtható be.
  • Az igénylés alapján adóbevallási tervezetét 2017. május 2-ig kapja meg postán.

HA EGYETÉRT AZ ADÓBEVALLÁSI TERVEZETTEL, AMIT A NAV KÉSZÍTETT ÖNNEK, akkor nem kell tennie semmit. Ebben az esetben 2017. május 22-én a NAV által elkészített tervezet lesz az Ön hivatalos adóbevallása. 

HA NEM ÉRT EGYET, akkor a bevallást módosíthatja: 

  • Ügyfélkapu regisztrációval az online felületen,
  • postán kapott tervezet esetében pedig a 16SZJA jelű bevallás benyújtásával.

Felhívjuk figyelmét, hogy a 16SZJA jelű nyomtatvány és a kitöltési útmutató szükség esetén a NAV honlapjáról letölthető vagy a NAV ügyfélszolgálatain elérhető.

HA VAN JÖVEDELME, DE AZ NEM MUNKÁLTATÓTÓL, VAGY KIFIZETŐTŐL SZÁRMAZIK:

Abban az esetben, ha a NAV az Ön részére a munkáltatók, kifizetők adatszolgáltatásának hiánya miatt nem készít adóbevallási tervezetet, de Ön jövedelemmel rendelkezik, úgy az új online felületen 2017. március 15-e után a WebNYK program segítségével készítheti el személyijövedelemadó-bevallását.

Teljesítheti bevallási kötelezettségét a 16SZJA jelű bevallás ÁNYK program használatával vagy esetleg papíron történő kitöltéssel is. A papír alapú „üres” nyomtatványt letöltheti és kinyomtathatja, illetve a NAV ügyfélszolgálatain rendelkezésére bocsájtják.

Ki intézheti adóügyeit Ön helyett?

  • Ha Ön munkáltatóját bízza meg az adóbevallás elkészítésével (16M29) és munkáltatója ezt vállalja, adóbevallási tervezetet nem postáz  Önnek a NAV.
  • Más személy, mint törvényes képviselő vagy meghatalmazott is eljárhat. Adóbevallási tervezet papír alapon történő megküldése eseti meghatalmazással is kérhető. Törvényes képviselő, vagy állandó meghatalmazott ezen felül az Ön adóbevallási tervezetét is megtekintheti, módosíthatja az elektronikus felületen, ha a megbízott személyt (pl. könyvelőt) a NAV-hoz bejelentette.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...