Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Emléktáblát avattak a szerb nagykövetségnél

Cikk:

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Borisz Tadics szerb államfő vasárnap közösen avatta fel azt az emléktáblát a budapesti szerb nagykövetség épületének falán, amely az egykori jugoszláv nagykövetségen 1956. november 4-én alig több mint két hétre menedékre talált Nagy Imrének és legközelebbi munkatársainak állít emléket.
- Sokak számára ez az épület a remény házaként indult, hogy helyreállítható a demokratikus rend, biztosítható a törvényesség, és Magyarország kibonthatja a forradalom teljes örökségét. Sajnos innen indult el a hazugság útja - emlékezett Gyurcsány Ferenc az ötven évvel ezelőtt a budapesti jugoszláv nagykövetségen történtekre.
A külképviselet épületében talált menedéket 1956. november 4. és 22. között Nagy Imre miniszterelnök, Losonczy Géza államminiszter, Donáth Ferenc, Fazekas György, Haraszti Sándor, Jánosi Ferenc, Köves Erzsébet, Lukács György, Rajk Júlia, Szántó Zoltán, Szilágyi József, Tánczos Gábor, Újhelyi Szilárd, Vas Zoltán, Vásárhelyi Miklós és családtagjaik. A menekülteket segítve életét veszítette Milenko Milovanov, a követség attaséja 1956. november 5-én.
Szerb szolidaritás
Borisz Tadics - akivel a miniszterelnök az emléktábla avatását megelőzően kétoldalú megbeszélést is folytatott - a beszédében hangsúlyozta: 1956-ban a szerb nép szolidaritást érzett a magyarországi forradalom iránt, és támogatta a szabadság iránti törekvéseket, a magyar nép által tanúsított európai felelősségtudatot.
Az emléktáblát a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete és a Szerb Köztársaság Nagykövetsége közösen állította. Az emléktábla avatásán és az azt követő fogadáson az ötven évvel ezelőtt a nagykövetségre menekült felnőttek sorából jelen volt Tánczos Gáborné, az akkori gyermekek közül Donáth Ferenc, László és Mátyás, Vásárhelyi Júlia, Mária és István, Nagy Imre unokái, Jánosi Ferenc és Katalin, Szilágyi Júlia és Losonczy Anna.
Ugrás vissza Ugrás vissza...