Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Belgrádban tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök

Cikk:

A szerbiai magyar kisebbség kulturális autonómiájának legfőbb szervét, a Magyar Nemzeti Tanácsot létrehozó törvény elfogadása nagy bátorságra vall Belgrád részéről, de most jön majd a gyakorlatba való átültetés nehéz procedúrája - mondta Orbán Viktor pénteken a szerb fővárosban, miután tárgyalt Boris Tadic szerb elnökkel.

A törvény rendelkezéseinek gyakorlatba való átültetése nehéz feladat, de biztos vagyok benne, hogy az intézmények átvétele után egy erős, sorsával elégedett magyar kisebbséget találunk majd Szerbiában - mondta a magyar kormányfő egynapos belgrádi látogatásán. A Tadic elnökkel tartott találkozót megelőzően Orbán Viktor tárgyalt Mirko Cvetkovic szerb kormányfővel. A megbeszélések középpontjában európai uniós kérdések, a szerb-magyar gazdasági kapcsolatok fellendítése és a kisebbségek helyzete állt.

Tadic elnök a nemzeti tanácsokról szóló törvény és a vajdasági statútum - a tartomány autonómiáját megerősítő új alaptörvény - elfogadására utalva azt mondta, hogy az elmúlt években javult a kisebbségek helyzete Szerbiában. Megismételte, hogy Szerbia jövőre szeretne az európai integrációs szervezet hivatalos tagjelöltjévé válni. Orbán Viktor elmondta: Szerbia ahhoz a térséghez tartozik, amely gazdasági szempontból "a legszebb jövő előtt áll". Kifejtette, van egy személyes víziója, miszerint az elkövetkező 10-15 évben "a Balti-tengertől az Adriáig" terjedő közép-európai térség fogja betölteni az európai gazdaság motorjának a szerepét.

A szerb kormányfő elmondta, a magyar fél megígérte, hogy a jövő év első felében, az Európai Unió soros elnökeként is minden segítséget megad Szerbiának az EU-integráció folyamatában. Megállapodtak abban, hogy "forróvonalat" létesítenek, amelyen megvitathatják az integrációs folyamat során felmerülő nehézségeket.

A felek megvizsgálták a szerbiai magyar befektetéseket, és leszögezték: a szerb-magyar gazdasági együttműködés hordozza magában a legnagyobb tartalékot a régióban. A magyar-szerb gazdasági kapcsolatok élénkítését hivatott jelezni, hogy a magyar kormányfő belgrádi látogatásával egy időben tartották a magyar-szerb üzleti tanács ülését, amelyen mindkét fél részéről az üzleti élet jelentős szereplői vettek részt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...