Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország nem avatkozik bele Szerbia Koszovó-politikájába

Cikk:

Orbán Viktor miniszterelnök kedden hivatalos látogatást tett a szerb fővárosban, ahol tárgyalt Mirko Cvetkovic kormányfővel és Boris Tadic elnökkel. A magyar kormányfő leszögezte: Magyarország semmilyen módon nem kíván beleavatkozni abba, hogy Szerbia hogyan rendezi a koszovói kérdést, amelyet azonban nyugvópontra kell juttatni.

A miniszterelnöki találkozó után Koszovó problémájáról Orbán Viktor azt mondta: elsősorban az érintett felekre tartozik, hogy milyen lesz a megoldás, annak jogi kerete és tartalma. A miniszterelnök szerint e kérdésben nem szabad külső nyomást gyakorolni, Szerbia kétségkívül meg fogja találni azt a megoldást, amely megfelel neki és a koszovóiaknak.

Az Európai Uniónak és Magyarországnak egyaránt érdeke Szerbia mielőbbi uniós csatlakozása, ezért Koszovó kérdését oly módon kell megfogalmazni, hogy ne akadályozza Szerbia EU-csatlakozási tárgyalásait. A miniszterelnök biztosította szerb kollégáját, hogy Magyarország segíti és támogatja Szerbia EU-csatlakozását. Orbán Viktor ugyanakkor megjegyezte, hogy a további bővítés szempontjából kedvezőtlen szelek fújnak az EU-ban.
A pénzügyi válság meggyötörte az uniós gazdaságokat, az EU-államok jóval óvatosabbak, mint korábban. Magyarországnak még aránylag könnyen ment az EU-csatlakozás, Horvátországnak már nehéz, és Szerbiának sem lesz könnyű – mondta a kormányfő.

Mirko Cvetkovic kijelentette: Szerbia EU-csatlakozása kapcsán egyelőre nem merült fel feltételként az, hogy miképp viszonyuljon az egykori szerb tartományhoz, Koszovóhoz. Azt is megjegyezte: ismert, hogy az EU-ban sem egységes az álláspont Koszovó kapcsán, van, amelyik állam elismeri függetlenségét, van, amelyik nem. Magyarország a Koszovót elismerők csoportjához tartozik. A szerb kormányfő köszönetet mondott azért, hogy Magyarország teljes mellszélességgel támogatja Szerbia európai integrációját, Szerbia ugyanis még idén el szeretné nyerni a hivatalos tagjelölti státust.

A magyar kormányfő a szerb miniszterelnökkel egyetértésben megállapította: ki kell használni a két ország gazdasági együttműködésében rejlő lehetőségeket, mert bár történtek pozitív dolgok az elmúlt időszakban, ez messze a lehetőségek mögött marad. Orbán Viktor megköszönte kollégájának, hogy Szerbiában korrekt módon bánnak a magyar kisebbséggel és hogy biztosítják a nemzeti kisebbségi önkormányzatok feladatait ellátó nemzeti tanácsok számára a működési, intézményi kereteket.

Ugrás vissza Ugrás vissza...