Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szijjártó váltja Matolcsyt a vegyes bizottságok élén

Cikk:

A magyar-orosz és a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Szijjártó Pétert, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárát. Szintén Szijjártó látja el hétfőtől a magyar-orosz és a magyar-kínai gazdasági vegyes bizottság elnöki teendőit. Ezeket a tisztségeket eddig Matolcsy György töltötte be, akinek azonban a tárcavezetői megbízatása megszűnt, miután kinevezték MNB-elnöknek.

Szijjártó Péter hétfőn a célkitűzések között említette pénzügyi, stratégiai együttműködés kialakítását Kínával, amiben a nemzeti banknak is nagy szerepe lesz. A kabinet célja az is, hogy kínai pénzügyi alapok segítségével komoly infrastrukturális fejlesztéseket tudjon végrehajtani, így például megépítenék a Budapestet délről elkerülő vasúti gyűrűt a teherforgalomnak.

A Kína és Magyarország közötti kereskedelmi forgalom évi körülbelül kilencmilliárd dollár, amit 2015-re húszmilliárd dollárra növelnének. Az államtitkár emlékeztetett, hogy a Magyarországról Kínába irányuló exportot alapvetően a nálunk termelő multinacionális vállalatok folytatják, a kormány azonban azt szeretné, ha a kis- és középvállalkozások is nagy szerephez jutnának ebben, ezért idén kereskedőházat nyitnak Pekingben.

Oroszországgal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország második legnagyobb kereskedelmi partneréről van szó, azonban a tízmilliárd dolláros évi kereskedelmi forgalomból magyar szempontból körülbelül négymilliárd dollárnyi a negatív szaldó, amelynek kiegyensúlyozására elsősorban az Oroszországba irányuló magyar mezőgazdasági termékek exportjának növelésével lesz lehetőség. A két ország közötti infrastrukturális beruházások fő célja az, hogy az Oroszországból vagy a Távol-Keletről Európába kerülő áruk esetében egyértelmű legyen: Magyarország a tranzitország Közép-Európában. Ahhoz, hogy Magyarország minél erősebb legyen a válság után, sikerre kell vinni a keleti nyitás politikáját - összegezte az új kormánybiztos.

Ugrás vissza Ugrás vissza...