Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Fogadóórát tartott az APEH elnöke

Létrehozva: 2008. május 8.
Módosítás: 2008. május 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Évente 200 milliárd forintot meghaladó összegű adótartozást hajt be az adóhivatal - mondta a kormányzati portál fórumán Szikora János, az APEH elnöke.

A kormányzati portál fórumának vendége volt csütörtökön Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke.

Egy olvasó az APEH úgynevezett feketelistáját látva arról érdeklődött, miért nem lehet „időben megfogni" a milliárdos tartozásokat felhalmozó cégeket.

Szikora János APEH-elnök a Magyarország.hu on-line fogadóóráján

Szikora János elmondta, hogy az adóhivatal a kapacitásának függvényében igyekszik ellenőrzéseit végezni, „de be kell látni, hogy 4000 revizor nem képes másfél millió adózót folyamatosan ellenőrizni, nem beszélve a 4,5 millió szja-t valló magánszemélyről".

Az APEH elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy egy-egy üzletből is keletkezhetnek - akár napokon belül - milliárdos kötelezettségek, amelyeket a törvény szerinti időszakban kell bevallani.

Elektronikus inkasszót alkalmaznak

- A végrehajtási tevékenységünknél egyébként alapvetően az elektronikus inkasszót alkalmazzuk, az új tartozásoknál pár napon belül megkezdjük a végrehajtást. A listán felszámolás alatt lévő cégek is szerepelnek, ezek esetében a végrehajtás vagyon hiányában eredménytelen volt. Évente 200 milliárd forintot meghaladó összegű adótartozást hajt be az adóhivatal - tette hozzá Szikora János.

Folyamatos a tájékoztatás

Az adóhivatal év elejétől kezdve különböző fórumokon, tájékoztató előadásokon igyekezett az új áfarendelkezéseket megismertetni. Szikora János szerint figyelembe kell venni azt is, hogy az áfatörvény szabályait alkalmazni köteles adóalanyok általában szakértőket foglalkoztatnak, akik ezeket a szabályokat szakmájukból következően ismerik és könnyebben alkalmazzák. „A jogszabályok alkalmazása során szerzett tapasztalataink alapján mi minden évben megtesszük a jogalkalmazást elősegítő törvénymódosítási javaslatainkat" - közölte az adóhivatal elnöke.

Év közben megszüntetett tevékenység

Egy kérdés kapcsán Szikora János kitért arra is, mi a teendő, ha a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó év közben szeretné megszüntetni jogviszonyát. „Az egyéni vállalkozásból származó jövedelméről majd csak a 2008. évi 0853-as bevallásban kell számot adnia, melynek benyújtási határideje: 2009. május 20. lesz. E bevallásban kell majd számot adnia a saját személyét érintő járulékokról is" - mondta.

Szó volt a gázártámogatást igénybevevők ellenőrzéséről is. Az APEH elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kérelemben foglaltak valódiságát, valamint a vagyoni helyzetet a Magyar Államkincstár, illetve az APEH ellenőrizheti.

A kérdéseket és a válaszokat elolvashatja itt >>

Ugrás vissza Ugrás vissza...