Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tovább szigorították a Szíria elleni szankciókat

Cikk:

A Szíria elleni szankciók szigorítását határozták el az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben. A miniszterek úgy döntöttek, hogy 26 személlyel és három céggel, illetve szervezettel bővítik az utazási és pénzügyi szankciókkal sújtott szíriaiak listáját, továbbá szigorítják a fegyverembargó ellenőrzését is a közel-keleti országba tartó szállítmányokon.

A döntés értelmében az uniós tagországok kormányainak gondoskodniuk kell arról, hogy az európai repülőtereken, kikötőkben és felségvizeken ellenőrizzék azokat a hajókat vagy repülőgépeket, amelyek Szíriának szánt fegyverek vagy egyéb tiltott eszközök szállításával gyanúsíthatók. Összesen már a 17. szankciószigorításról van szó a damaszkuszi rezsim ellen, amely a nemzetközi figyelmeztetések ellenére nem enyhíti a kemény fellépést polgárai ellen, és az országban folyamatosan nő a harcok halálos áldozatainak száma.

Szíriában súlyos a helyzet, ugyanakkor gyorsan változik is – fogalmazott a találkozó után Martonyi János. A magyar külügyminiszter elmondta: a most megerősített fegyverszállítási tilalom az ellenzékre is vonatkozik, de az utóbbit közös nyilatkozatuk szerint minden más területen (humanitárius teendők, kommunikáció) támogatásban részesítik.


Még 174 magyar van az országban

Még 174 magyar tartózkodik Szíriában, ők a Külügyminisztérium többszöri kérése ellenére sem hagyták el az országot - mondta Kaleta Gábor, a KüM sajtófőosztályának vezetője. Legutóbb július 6-án kérték a magyar állampolgárokat arra, hogy ne utazzanak Szíriába, illetve az ott tartózkodók azonnal hagyják el az országot. A magyar diplomácia a következő napok eseményeinek fényében dönt arról, hogy tarthat-e még személyzetet a damaszkuszi nagykövetségen, szükség esetére azonban már elkészítették az evakuálási terveket. Jelenleg a magyar nagykövetség látja el Nagy-Britannia, Ausztrália és Kanada képviseletét is.


Afrika, keleti partnerség, energiapolitika

A brüsszeli találkozón a külügyminiszterek engedélyt adtak három új uniós műveletre Afrikában. Nigerben az unió támogatja az ottani biztonsági erők kiképzését, Dél-Szudánban az egyik repülőtér biztonsági felügyeletét segíti, Szomália körzetében pedig a tengerészeti képességek kifejlesztését célozza az akció. Tervez egy missziót az unió Líbiában is.

A többi közép-európai ország mellett Magyarország is támogatta ezeket a műveleteket, de Martonyi János jelezte, hogy figyelni kell arra: a jelenleg folyamatban lévő missziók se szenvedjenek sérelmet emberi, technikai vagy anyagi forrásokban, különös tekintettel a nyugat-balkáni küldetésekre (Koszovó, Bosznia-Hercegovina).

Találkoztak az uniós miniszterek a keleti partnerség rendszeréhez tartozó országokból (Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország) érkezett kollégáikkal, hogy a következő partnerségi csúcstalálkozóig elvégzendő feladatokról tárgyaljanak. Ezt megelőzően 27-es körben is tárgyaltak a térségről. Martonyi János hangoztatta, hogy a partnerek helyzete továbbra is nagyon különböző a belpolitikai fejleményeket illetően. A magyar külügyminiszter alapvető európai érdeknek nevezte, hogy Ukrajnával folytatódjék a párbeszéd, ne szigeteljék el az országot. Hozzátette ugyanakkor: "nagyon érzékeny korszak van", ezért szóvá kell tenni az ukrán vezetésnek mindazt, ami az unió részéről kifogásokat vált ki.

A brüsszeli értekezlet résztvevői a zsúfolt napirendű ülésen kötetlen eszmecserét folytattak arról is, milyen külpolitikai lehetőségek állnak az EU rendelkezésére a közös energiapolitika célkitűzéseinek megvalósításához. Egyetértettek abban, hogy az energiaellátás az egyik legkomolyabb biztonságpolitikai kérdés is. Martonyi János úgy vélte: az energiabeszerzés szempontjából fontos partnerekkel stabil stratégiai kapcsolatok, folyamatos tárgyalások kellenek. Szükség van szerinte kemény, egységes uniós pozíciókra is

Ugrás vissza Ugrás vissza...