Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A jövőben a külföldi gyerekek gyógykezelését is vállalja a Gyermekszív Centrum

Létrehozva: 2005. augusztus 9.
Módosítás: 2005. augusztus 9.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormánynak a magyar egészségügyi ellátórendszer korszerűsítését célzó intézkedései között kiemelt szerepet kap a gyermekek hatékony és korszerű ellátása. Ugyancsak prioritást élvez a magas színvonalú intézmények szabad műtéti és ellátási kapacitásának nemzetközi kihasználhatósága is. A magyar gyermekeken kívül 100-150, a környező országokban élő gyermek ellátását is vállalni tudná a Gyermekszív Centrum.

Magyarországon az élveszületések száma évente átlagban 95-99 ezer, a veleszületett szívfejlődési rendellenességek a szülések 0,6-0,8 százalékában fordulnak elő, ez hozzávetőleg 800 beteg gyermeket jelent. Nemzetközi adatok alapján ezen betegcsoportok kétharmada igényel valamilyen sebészi beavatkozást az élete folyamán, de a műtét elvégzése az esetek felében az élet első 6 hónapjában szükséges.

A kormány Száz lépés programjának egészségügyre vonatkozó lépései kiemelten foglalkoznak a gyermekek hatékony és korszerű ellátásával, amelyekhez elengedhetetlenek a megfelelően felszerelt szakintézmények - hangsúlyozta Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára a keddi sajtótájékoztatóján.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív Központ (GOKI) a gyerekkardiológia és szívsebészet centruma Magyarországon. A nemzetközileg is elismert intézmény a veleszületett szívfejlődési rendellenességek diagnosztikai és terápiás lehetőségek teljes tárházával rendelkezik az újszülöttől a felnőttkorig.

Nemzetközi együttműködés

A GOKI Gyermekszív Centrumának kapacitása olyan nagy, hogy a Magyarországon szívhibával született gyermekeken kívül külföldről érkező gyermekek műtétjét is el tudja végezni. A kórház ezeknek a szívműtéteknek a lehetőségét ajánlotta fel azoknak a környező országoknak, amelyek jelenleg más európai centrumokba küldik operációra a gyermekeket - mondta Ofner Péter , az intézet főigazgatója.

Hozzátette: a magyar gyermekeken kívül a központban évente 100-150 komplex szívhibával rendelkező gyerek műtétjére és 100 katéterterápiás ellátására is lehetőség van. A felajánlást követően áttörést jelentett, hogy a horvát egészségbiztosító kötelezettséget vállalva július végén átküldte az első gyermeket szívműtétre.

A főigazgató szavai szerint több környező ország is érdeklődött már a kezelésekről és azok árairól. Céljuk az, hogy a hazai központból a kelet-közép-európai térség meghatározó gyermekszívcentrumát alakítsák ki, és egy regionális szakmai együttműködést indítsanak el.

Ugrás vissza Ugrás vissza...