Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jövőre ötmillió lesz az szja alsó sávhatára

Cikk:

A személyi jövedelemadó alsó sávhatára jövőre a tervek szerint 5 millió forintra emelkedik az idei 1,9 millió forintról - jelentette be Oszkó Péter pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón szerdán. Az adócsökkentéssel az átlagbéreknél az éves nettó jövedelem 1-1,5 havi összeggel nőhet, ennek fedezetét részben az ingatlanadó teremti meg.

Az idei év második felében az alsó, 18 százalékos szja-sávhatár 1,7 millió forintról 1,9 millióra emelkedik, ez 1 millió 370 ezer embernél 36 ezer forintos többletjövedelmet jelent, s további 250 ezernél ennél kisebb többletet. A munkáltatóknál a minimálbér kétszereséig (ez idén 143 ezer forint) öt százalékponttal csökken a tb-járulék. A jövő évre vonatkozó adószabályokat a kormány június végéig el kívánja fogadtatni a parlamenttel - mondta Oszkó Péter.

Az szja alsó sávhatára jövőre 5 millióra emelkedik, és a tb-járulék öt százalékpontos csökkentése már a teljes jövedelmi sávra kiterjed - rögzítette a pénzügyi tárca vezetője. Jövőre is fennmarad a háromkulcsos áfarendszer, az 5 százalékos alsó kulcs, a 18 százalékos kedvezményes kulcs, ami az alapvető élelmiszerekre és a távhőre vonatkozik, illetve a 25 százalékos felső kulcs.

Kidolgozás alatt az ingatlanadó

A jövő évi fontos adóváltozások között említette a szakminiszter a júliustól bevezetendő ingatlanadót, ahol továbbra is az értékövezeti besorolás alapján dolgoznak majd. Cél a rendszer igazságosabbá tétele, hiszen a lakások mintegy 45 százaléka után ma is fizetnek adót a tulajdonosok. Egy átlagos lakás utáni adó a töredéke lenne annak az összegnek, mint amit az átlagbér szja-terhelésének csökkentése jelentene jövőre. Az inaktívaknál a kormány keresi az ingatlanadó megfizetése alóli mentesítés lehetőségét. A jelenleg fizetett kommunális adó megszűnik az ingatlanadó bevezetése esetén, ugyanakkor az ingatlanadót már a teljes jövő évre meg kell fizetni.

Bár az ingatlanadó mértékét nem nevezte meg a pénzügyminiszter, azt elmondta, hogy Nyugat-Európában és a régióban is magasabb adóterhet viselnek az ingatlanok a Magyarországon tervezettnél, példaként említette Németországot és Dániát, ahol az ingatlanérték 0,95-1,5 százalékával, illetve 1,5-3 százalékával egyenlő az adó. Az ingatlanadó mellett a kormány megvizsgálná - a gépkocsin kívül - más vagyontárgyak megadóztatásának lehetőségét is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...