Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Négy és fél millió szja-bevallást vár a NAV

Cikk:

Hétfőn lejár a személyi jövedelemadó bevallásának határideje, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal összesen 4,5 millió bevallást vár éjfélig. Az szja-bevallások elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül is benyújthatók, a Magyar Posta hosszabbított nyitva tartással készül azok számára, akik a hagyományos úton intézik bevallásukat és a NAV telefonos ügyfélszolgálata is a szokottnál tovább, este 20 óráig várja a hívásokat.

Az szja-bevallás határideje a jogszabály szerint május 20-a, azonban mivel ez idén hétvégére esett, a határidő a következő munkanap (azaz hétfő) éjfélig tolódott ki. Az adóhatóság felhívta a figyelmet, hogy a hétfő éjfél nem csak az szja-bevallás, hanem a bevallásban megállapított pótlólagos szja és az egészségügyi hozzájárulás megfizetésének határideje is egyben. Tavaly 463 ezren késve adták be bevallásukat.

Az adóbevallást továbbra is munkáltatói adóelszámolással (11M29), vagy önadózással lehet teljesíteni. Az önadózók választhatták a NAV közreműködésével készített, február 15-ig kérhető egyszerűsített bevallást (1153E), az adóhatóság közreműködése nélkül készített teljes (1153) vagy csökkentett adattartalmú (1153M) bevallást.

A törvény új lehetőségként tartalmazza az úgynevezett „söralátét” bevallás - hivatalos nevén 1153ANY adónyilatkozat - lehetőségét. Ezt a formát azért vezették be, mert az egységes adókulcs alkalmazásával az év közben levont szja-előleg és az év végén megállapított adó az adózók többségénél megegyezik. Az adónyilatkozat a legegyszerűbb formája a bevallásnak, azonban hogy egy adózó ezzel élhessen, számos feltételnek kell megfelelnie: jövedelme csak egy munkáltatótól származhat, az év végén sem befizetési kötelezettsége, sem visszaigényelt adója nincs, és nem érvényesít kedvezményeket. A 1153ANY nyilatkozat benyújtásáról és ennek feltételeiről a NAV tájékoztatójában olvashat részletes információt!


Részletfizetési lehetőség

Azok az adózók, akiknek fizetési kötelezettsége nem haladja meg a 100 ezer forintot, idén élhetnek a részletfizetés lehetőségével. A korábbi évekhez képest fontos változás, hogy aki a 1553-as bevallásában részletfizetési lehetőséget kért, az első részletet a normál határidőig, tehát május 21-ig meg kell fizetnie. A további részleteket a kérelmezett időtartamtól függően a következő határidőkig kell befizetni: június 20, július 20, augusztus 21.

Szintén május 21-ig lehet rendelkezni az szja 1+1 százalékáról is, így ezek az összegek a központi költségvetés helyett a adózó által kiválasztott civil szervezethez, egyházhoz vagy a kiemelt költségvetési előirányzathoz kerülnek. Az 1 százalékos felajánlásokról bővebben korábbi cikkünkben olvashat!


Hosszabbított nyitva tartás a postán és a NAV ügyfélszolgálaton

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal számos segítséget kínál az adózóknak a bevallás elkészítéséhez. A hivatal megyei adóigazgatóságainak központi ügyfélszolgálatai este 18 óráig, a fővárosi irodák pedig 20 óráig tartanak nyitva, de a NAV telefonos ügyfélszolgálata is hosszabb ideig, este 20 óráig hívható a bevallással kapcsolatos kérdésekkel. A NAV telefonos tájékoztató központját belföldről a helyi tarifával hívható 06-40/20-21-22 telefonszámon, külföldről  36-1/441-96-00 telefonszámon lehet elérni.

A határidő utolsó napján a Magyar Posta a normál rendtől eltérő nyitva tartással várja ügyfeleit.

Budapesten

• Budapest 62 posta (Nyugati pályaudvar) 24.00 óráig
• Budapest 72 posta (Keleti pályaudvar) 24.00 óráig
• Budapest 114 - Mammut posta (Bevásárlóközpont) 21.00 óráig tart nyitva.

A Budapest Fogarasi úti TESCO posta az általános nyitva tartási rendje szerint 00:00-24:00 óráig áll az ügyfelek rendelkezésére.

Hosszabbított nyitva tartással üzemel:

• Békéscsaba 1 posta 20.00 óráig
• Debrecen 1 posta 20.00 óráig
• Eger 1 posta 20.00 óráig
• Kaposvár 1 posta 20.00 óráig
• Kecskemét 1 posta 20.00 óráig
• Nyíregyháza 1 posta 20.00 óráig
• Salgótarján 1 posta 20.00 óráig
• Szekszárd 1 posta 20.00 óráig
• Szolnok 1 posta 20.00 óráig
• Tatabánya 1 posta 20.00 óráig
• Veszprém 1 posta 20.00 óráig
• Zalaegerszeg 1 posta 20.00 óráig


Filmek is segítenek az adóbevallásban

A NAV két kisfilmmel is készült az adózók számára. Az egyik film lépésről lépésre bemutatja, hogyan kell letölteni a nyomtatványt, a másik pedig egy átlagosnak mondható példán vezeti végig a nézőt a bevallás sorain. Így bemutatja, hogy akinek  munkaviszonyból származó jövedelme, két gyermeke és önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetése van, hogyan töltse ki a bevallást.

 


Segítség, hasznos linkek az adóbevalláshoz

A személyi adózásról – a bevallás módja, kedvezmények
SZJA-bevallás az Ügyfélkapun
Az szja-bevalláshoz szükséges számlaszámok
Általános útmutató a 2011. évről szóló szja-bevalláshoz

Ugrás vissza Ugrás vissza...