Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Januártól változnak az szja-bevallások szabályai

Létrehozva: 2004. december 9.
Módosítás: 2004. december 9.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Bár már az idei adóévre vonatkoznak, az adózók csak jövő év elején találkoznak a személyi jövedelemadó bevallásához kapcsolódó változásokkal. Új határidőkkel, új nyomtatvánnyal és az adókötelezettség elszámolásának új lehetőségével ismerkedhet meg az adózó januártól.
Ez év elején még két lehetőségünk volt arra, hogy elszámoljuk a tavaly keletkezett, a személyi jövedelemadózás hatálya alá tartozó jövedelmünket: vagy a munkáltató készítette el az elszámolást, vagy az adózó maga töltötte ki - az úgynevezett 53-as nyomtatványon - az adóbevallását. A munkáltatói adómegállapítás és az önadózás lehetőségét az elmúlt években nagyjából fele-fele arányban használták az adózók - mondta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) csütörtöki sajtótájékoztatóján Király László György , a hivatal elnöke.
Januártól kérése az APEH állapítja meg az adót
Ez a két lehetőség januártól egy harmadikkal bővül: az adózó 2005-ben már választhatja az úgynevezett adóhatósági adómegállapítást is. Ez az adómegállapítás a személyi jövedelemadó mellett kiterjed a járulékfizetési kötelezettség felső határát meghaladóan levont nyugdíjjárulékra és az egészségügyi hozzájárulása is.
Az adóhatósági adómegállapításra nem minden magánszemély jogosult. Csak azok választhatják ezt az adószámítási módot, akik az adóévben, vagyis 2004-ben, csak munkáltatóktól és kifizetőktől szereztek adóköteles bevételt - hívta fel a figyelmet Király László György.
Mások mellett nem élhet ezzel a lehetőséggel az önadózásra kötelezettek közül az, aki az adóévben egyéni vállalkozó volt, mezőgazdasági őstermelőként a bevétele meghaladta az adómentes értékhatárt, bármilyen úgynevezett különadózó jövedelmet szerzett (például ingatlan eladásából, bérbeadásából vagy árfolyamnyereségből). Nem választhatják az adómegállapítást azok sem, akik halasztott felsőoktatási, felnőttképzési vagy sulinetes adókedvezményt akarnak igénybe venni, akik nem számítanak belföldi magánszemélynek, vagy azok, akiknek volt nem belföldről származó, adóköteles bevételük.
Február 15-ig kérhető az adóhatósági adómegállapítás
Azoknak, akik az új módszer szerint akarják adójukat kiszámíttatni és adózni, 2005. február 15-ig a 04530-as nyomtatványon kell ezt jelezniük a lakóhelyük szerint illetékes adóhivatali kirendeltséghez. A nyilatkozat postai beküldése esetén február 15-e a postára adás határideje.
A nyomtatványhoz december 15-től bárki ingyenesen hozzájuthat az adóhivatali ügyfélszolgálaton, kirendeltségen, valamint letöltheti azt az APEH honlapjáról. Ha olyan adózó is kér adóhatósági adómegállapítást, aki erre nem jogosult, azt az APEH értesíti, hogy önadózóként bevallást kell készítenie.
Akinek az APEH ezzel a módszerrel számítja ki az adóját, az május 20-ig kapja meg az adóhatóságtól az adómegállapításról szóló határozatot. A pénzügyi rendezés - az esetlegesen fennmaradó adókötelezettség befizetésének vagy a túlfizetett adóelőleg visszautalásának a - napja június 20-a lesz.
Az adómegállapítás ellen az adózó nyolc napon belül jogosult kifogással élni, ha ezt nem teszi meg, akkor a megállapított adó összegét az APEH elfogadottnak tekinti. Az adózói kifogásokat 15 napon belül bírálják el, ennek kifogásolására ismét nyolc napja van az adózónak.
Nemcsak azok számára lesznek változások az szja-bevallásában és kiszámításában, akik az adóhatósági adómegállapítást kérik. Újdonság, hogy január 15-ig kell nyilatkoznia az adózónak arról, kér-e munkáltatói elszámolást; ha eddig az időpontig ezt a nyilatkozatot nem adják le, akkor már csak önadózók vagy adómegállapítást kérők lehetnek.
Az adózónak változatlanul január 31-ig kell megkapnia az szja megállapításához szükséges igazolásokat, amelyeket - ha munkáltatói elszámolást kér - február 20-ig kell leadnia a munkáltatójának. A munkáltatói elszámolás esetén ugyanis május 20-a az adó megállapításának, június 20-a pedig a pénzügyi rendezésnek a napja.
Két hónappal megnyújtották a bevallások beadásának határidejét
Az önadózók közül a vállalkozóknak és az adószámmal rendelkezők, áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek jövőre is február 15-ig kell benyújtaniuk a bevallást. A többi önadózó azonban a korábbinál jóval hosszabb időt kapott az adóbevallás elkészítésére: az eddigi március 20-a helyett május 20-a lesz a bevallások benyújtásának határideje.
Ugyancsak változás, hogy az adóhivatal az adóelőleg túlfizetése miatt visszajáró összeget harminc napon belül, de csak március elsejétől utalja vissza. Így hiába készíti el és adja postára valaki már január 15-én az adóbevallását, nem február 15-én, hanem csak március elsejétől számíthat a visszajáró pénzre.
Nem mindenki kap egységcsomag
Az adóhivatal jövőre két ütemben postázza az adóbevallás elkészítéséhez szükséges egységcsomagot. Január 17-ig kiküldik azoknak, akiknek február 15-ig kell benyújtaniuk a bevallást, ez körülbelül 473 ezer adózót jelent. Az adószám nélküli, a 2003-as adóév után adóbevallást benyújtó és az idén szja-előleget fizető magánszemélyek szintén kapnak bevallási csomagot, ezt március 10-től március 28-ig postázzák ki csaknem 1,9 millió adózónak.
Nem kapnak egységcsomagot azok, akik egyéni vállalkozóként az eva hatálya alá tartoznak, valamint azok, akik január 15-ig munkáltatói elszámolást, február 15-ig adóhatósági adómegállapítást választottak. Azok, akik idén internetről letöltött programmal készítették el szja-bevallásukat, csökkentett tartalmú, bevallási nyomtatvány és tájékoztató nélküli egységcsomagot kapnak.
Az internetről 2005. január 17-től lehet majd letölteni az szja bevallásához szükséges szoftvert és az adóbevallás kitöltéséhez a tájékoztató. Ettől a naptól ingyenesen kaphatnak adózási egységcsomagot és tájékoztatót az adózók az APEH ügyfélszolgálatain is. Az önadózók a bevallás benyújtása után harminc napon belül - de legkorábban március elsején - kaphatják meg az adóvisszatérítést.
Ugrás vissza Ugrás vissza...