Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nem veszélyeztetik a magyar munkaerőpiacot a szlovák munkavállalók

Létrehozva: 2005. június 20.
Módosítás: 2005. június 21.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nem okoz gondot a magyar munkaerőpiacon az a legfeljebb 1500 szlovák munkavállaló, akik a szlovák állam által bevezetett utazási támogatással érkeznek hazánkba. Azok a szlovák munkanélküliek, akik három hónapnál régebben regisztráltatták magukat munkanélküliként, utazási hozzájárulást kapnak, ha Magyarországon, Ausztriában, Csehországban vagy Lengyelországban vállalnak munkát.
Nem okozhat gondot a magyar munkaerőpiacon az a legfeljebb 1500 szlovák munkavállaló, aki a szomszédos állam új ösztönző munkaügyi intézkedése eredményeként jön majd Magyarországra dolgozni - közölte a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium hétfőn.
A szlovákiai munkaügyi intézkedésről a tárcánál elmondták, az ottani Munka, Szociális és Családügyi Központ kísérleti programot indított. Ennek célja, hogy a szlovák határ menti területeken a munkavállalók mobilitását növelje. Azok a szlovák munkanélküliek, akik három hónapnál régebben regisztráltatták magukat munkanélküliként, utazási hozzájárulást kapnak, ha Magyarországon, Ausztriában, Csehországban vagy Lengyelországban vállalnak munkát.
Az utazási hozzájárulás összege 2000 szlovák korona, ezt legfeljebb három alkalommal kérheti a munkavállaló. A kísérleti program a jövő év áprilisában fejeződik be. Szlovákiában - a magyarországinál sokkal magasabb - 17-18 százalékos a munkanélküliségi ráta.
A szlovák számítások szerint az utazási segítséget körülbelül 4000-en veszik majd igénybe. Valószínűsíthető, hogy e négyezer munkavállalóból 1000-1500 jön majd Magyarországra.
Ez nem az a nagyságrend, amely megrengeti a magyar munkaerőpiacot. Ennek ellenére a szaktárca elemzni fogja a tényleges helyzetet, főként Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében.
Mivel a szlovák munkaerő-kölcsönző cégek által Magyarországra kölcsönzött szlovákoknak jelenleg nem kell regisztráltatniuk magukat, arra csak becslések vannak, hogy összességében milyen létszámban dolgoznak Magyarországon. Azoknak, akik közvetlenül a magyarországi céggel állnak munkakapcsolatban, regisztráltatniuk kell magukat. Az ő számuk a május végi adatok szerint mintegy 12 ezer volt. A munkaerő-kölcsönzők által kölcsönzöttekkel együtt viszont ez a szám elérheti a szaktárca szerint a 25 ezret.
Az Európai Unió új tagállamaiból érkező munkavállalóknak, valamint azon tagállamok állampolgárainak, ahol a magyarok is szabadon vállalhatnak munkát, nem kell munkavállalási engedély, csak regisztráltatniuk kell magukat. A regisztrációs adatok szerint a legtöbb szlovák munkavállaló - több mint 7200 - Komárom-Esztergom megyében vállalt munkát, de sokan dolgoznak Győr-Moson-Sopron, Pest és Nógrád megyében is.
Ugrás vissza Ugrás vissza...