Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A külügyminiszter értékelte a Bajnai-Fico találkozót

Cikk:

Balázs Péter külügyminiszter szerint a szlovák-magyar találkozó fordulópontot jelenthet a két ország elmérgesedett viszonyában, hiszen Pozsony korábban azt hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek semmi köze az ügyhöz, a csütörtökön elfogadott közös nyilatkozatban viszont már elfogadták az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának ajánlásait.

A Szlovákiában élő magyarok bátran beszélhetnek magyarul, mert a szécsényi kormányfői találkozó megteremtette ehhez a helyzetet - jelentette ki Balázs Péter külügyminiszter pénteken. A magyar kormány és az országgyűlés "offenzívájának" eredményeként áttörés történt a szlovák államnyelvtörvény tekintetében Bajnai Gordon és Robert Fico szlovák kormányfő tárgyalásán. Az elmúlt hetekben a szlovák fél még azt hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek semmi köze az ügyhöz, a csütörtökön elfogadott közös nyilatkozatban viszont Pozsony már elfogadta az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának valamennyi ajánlását - hangsúlyozta a külügyminiszter.
 
Ha bárkit sérelem ér Szlovákiában a nyelvtörvény alapján, azt mostantól a szlovákiai magyar szervezetek, polgármesterek útján regisztrálni tudják és szóvá tudják tenni - mondta Balázs Péter. Az EBESZ-ajánlások elfogadására monitoring-rendszert dolgoztak ki a kormányfői találkozón azzal, hogy a kisebbségügyi főbiztos hivatalának képviselői meghívást kapnak majd a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó kétoldalú vegyes bizottság üléseire. A szlovák nyelvtörvényt módosítani kell, de nem lehet elvárni Pozsonytól, hogy ebbe egy hét alatt beleegyezzen, lépésről-lépésre, nemzetközi segítséggel fogja a magyar fél erről meggyőzni a szlovákokat - mondta a külügyminiszter.

A találkozó ténye azt jelzi, hogy a két ország mégis képes beszélni egymással, azok után, hogy viszonyuk "a kocsmai verekedés szintjére" süllyedt. A kölcsönös vádaskodás helyett a felek az érdekek érvényesítése és kölcsönös megértése irányába mozdult el - magyarázta a külügyminiszter. Balázs Péter szerint üdvözlendő, hogy a kormányfői találkozó nemzetközi figyelem mellett jött létre és hasonló körülmények között folytatódik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...