Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Minden vitás kérdés napirendre kerülhet a Bajnai-Fico találkozón

Cikk:

Szeptember 10-én a Nógrád megyei Szécsényben találkozik a magyar és a szlovák kormányfő, a megbeszélésen a szlovák fél kész minden, a magyarok által napirendre tűzött témát megvitatni. A vita rendezésébe bekapcsolódott Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa is.

Robert Fico kész arra, hogy Bajnai Gordonnal találkozva minden olyan témát megvitasson, amelyet a magyar fél napirendre tűz, de a találkozó sikeréhez nem járul hozzá, ha magyar részről kizárólag a szlovák felet teszik felelőssé a megromlott kétoldalú kapcsolatok miatt - mondta Silvia Glendová, a szlovák kormányfő szóvivője. A Miniszterelnöki Hivatal szeptember 1-jén közölte, hogy a Bajnai-Fico találkozóra szeptember 10-én kerül sor, szeptember 3-án pedig Szollár Domokos kormányszóvivő bejelentette, hogy a kormányfői találkozó helyszíne a Nógrád megyei Szécsény lesz.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) csütörtökön felszólította a szlovák kormányt: tegye közzé az egész levelezést, amelyet Knut Vollebaekkel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosával folytatott az államnyelvtörvény módosítása kapcsán.

Vollebaek: a nyelvtörvénnyel felborult az egyensúly

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa, Knut Vollebaek úgy látja, hogy a szlovákiai államnyelvtörvény elfogadásával egyfajta egyensúly felborult, és a legfontosabb feladat ennek a helyreállítása. A főbiztos csütörtökön Hágában tárgyalt a magyar parlament négypárti delegációjával. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a találkozó után megerősítette, hogy Vollebaek szeptember 15-én Budapestre látogat, és más programok mellett részt vesz a külügyi bizottság ülésén.

Az EBESZ-főbiztos alapvető fontosságúnak nevezte, hogy a nyelvtörvény végrehajtási rendelete ne érintse hátrányosan a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségekhez tartozókat. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban mindkét ország kormányaival és parlamentjeivel, valamint a magyar kisebbség illetékeseivel is folytatott tárgyalásokat a nyelvtörvényről. Aláhúzta, hogy mindaddig be kíván kapcsolódni a probléma kezelésébe, amíg minden félnek elfogadható megoldást találnak. A főbiztos maga is javaslatot tett olyan intézkedésekre, amelyek az egyensúlyt javíthatják, és lépéseket javasolt arra is, hogy a törvény "arányos és megfelelő módon" legyen végrehajtható.

Ugrás vissza Ugrás vissza...