Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A családtámogatásokról kérdezték a szociális államtitkárt

Cikk:

A családtámogatások számítási módjával és a jogosultságokkal kapcsolatban kérdezték az olvasók Korózs Lajost, a szociális tárca államtitkárát a kormányzati portál on-line fogadóóráján szerdán.

Június 24-én a kormányzati portál on-line fogadóórájának vendége volt Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, aki egy órán át élőben válaszolt az olvasók kérdéseire a családtámogatási rendszer átalakításával kapcsolatban. A legtöbben a támogatások számítási módjával, valamint a jogosultságokkal kapcsolatban kérdezték az államtitkárt.

Korózs Lajos szociális államtitkár on-line fogadóórája a családtámogatási rendszerről

Korózs Lajos a fórumban cáfolta azt az információt, hogy a 2010. május 1. után született második babák esetében ha az anya a két gyermek születése között nem megy vissza dolgozni, akkor a második gyermek után csak gyest igényelhetne. Amennyiben a szülő munkaviszonya folyamatosan fennáll, nem kell visszamennie dolgozni a második gyermek születése előtt, hiszen a gyermek gondozása miatt igénybe vett fizetési nélküli szabadság időtartama is biztosításban töltött időnek minősül. Ha a munkaviszony időközben megszűnt, akkor a hatályos szabályok szerint is vissza kell térni a munkaerőpiacra, hiszen a gyedet csak az a szülő igényelheti, aki az igényléskor biztosított - fogalmazott az államtitkár.

Szeptembertől az adóelőleg számításhoz nyilatkozni kell a családi pótlék összegéről. A nyilatkozat a Magyar Államkincstár (MÁK) által kiadott igazoláson alapul, a MÁK az államtitkár tudomása szerint már készül erre a feladatra. Korózs Lajos hangsúlyozta, hogy a kincstár csak akkor szerzi be a kért hivatalos iratokat (például a házassági anyakönyvi kivonatot), ha erre a jogosult írásban felkéri. Az igazolás kiadásának ugyanakkor nem lehet feltétele, hogy a kérelmező a folyószámla kivonatának másolatát is elküldje az államkincstárnak, az államtitkár szerint a MÁK-nak erre nincs jogszabályi felhatalmazása.

Vizsgálják a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségét

Korózs Lajos egy kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg nem lát lehetőséget arra, hogy a családi pótlékra való jogosultságot kiterjesszék a felsőoktatási hallgatókra. A részmunkaidős foglalkoztatás elterjedését célzó tervek keretében a tárca megvizsgálja azt a lehetőséget, hogy a közszférában kötelező legyen az ismét munkába álló szülő számára a részmunkaidős foglalkoztatás lehetősége.

A fogadóóra teljes anyagát elolvashatja a fórumban!

Ugrás vissza Ugrás vissza...