Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Simon Gábor: javul a foglalkoztatás helyzete

Cikk:

A munkaügyi tárca államtitkára szerint az év eleje óta tartó munkahelymegőrző, illetve gazdaságélénkítő programokkal 68 ezer munkahelyet sikerült megtartani Magyarországon.

A kormány munkahelymegtartó és -teremtő, illetve a gazdaság élénkítésére tett intézkedéseinek is köszönhetően, a régióban egyedül Magyarországon javul tendenciózusan a foglalkoztatási helyzet: csökken a regisztrált álláskeresők száma, csökken a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatottak létszáma pedig emelkedik - ismertette Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az év eleje óta tartó programok forrásai eddig mintegy 68 ezer munkahely megtartását tették, illetve teszik lehetővé. Ellenpéldaként megemlítette Szlovákiát, ahol júniusban 11,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, 2006 januárja óta a legmagasabb és emelkedő tendenciájú. Lengyelországban is romlott a mutató, jelenleg 10,7 százalékon áll, és Romániában is emelkedett a munkanélküliség.

A hazai forrásból finanszírozott programok közül az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) 7,2 milliárd forint, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal 10 milliárd, a minisztérium pedig 700 millió forintos összeget biztosít munkahelymegtartásra, összesen 17,9 milliárd forintot. Az OFA pályázatait már lezárták, a szociális hivatal pályázatai azonban még nyitva vannak, a keretösszeg fele fogyott el, és a minisztérium központi munkahelymegőrző programja is folyamatban van - sorolta az államtitkár.

Uniós forrásokból a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül a kkv-k számára munkahelymegőrző támogatásra munkaidő-csökkentéssel, képzéssel kombinálva 20 milliárd forintot, a nagyvállalatok részére 10 milliárd forintot biztosítanak, a 2-150 millió forintos támogatásokra év végéig lehet jelentkezni.

Az OFA-program több mint 7 milliárdját felhasználva mintegy 33 ezer munkahely megtartása vált lehetővé, a foglalkoztatási hivatal keretösszegéből eddig 31 ezeré, a minisztérium központi programjából pedig több mint 4 ezeré. Másodlagos hatásként a 2 évig vállalt továbbfoglalkoztatást figyelembe véve 100-120 ezer munkahely megtartása válik lehetővé. A központi munkahelyteremtő támogatás keretében 1,5 milliárd forintból 1300, a magas hozzáadott értékű tevékenységek támogatásánál 254 új munkahely, illetve 751 új távmunkahely jöhet létre.
 
Az "Út a munkához" programot a foglalkoztatás egyik legsikeresebb területének nevezte Simon Gábor, megemlítve, hogy ebben 80 ezer ember dolgozik, nem segélyt, hanem munkajövedelmet realizálva.
Ugrás vissza Ugrás vissza...