Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elismeréseket adtak át a fogyatékos emberek világnapja alkalmából

Cikk:

Az ENSZ döntése alapján december 3-a 1992 óta a fogyatékkal élők nemzetközi napja, ez alkalomból kitüntetéseket és szakmai elismeréseket adtak át a szociális tárcánál. Magyarországon 600 ezren élnek fogyatékkal.  

A fogyatékos emberek világnapja alkalmából állami kitüntetést és szakmai elismeréseket adott át Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára csütörtökön.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült Gombos Gábor, a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány főmunkatársa a fogyatékosságügyi jogvédelem területén kifejtett kiemelkedő tevékenysége és elhivatottsága elismeréséül.

Levendel László-életműdíjat kapott Szondy Mária, a Reménysugár Rehabilitációs Intézet nyugalmazott igazgatója a halmozottan fogyatékos gyermekek és fiatalok ellátásában három évtizeden át kifejtett példaértékű szakmai és tudományos tevékenységéért.

Pro Caritate díjat adományoztak Dallos Évának, a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja gyógypedagógusának a mozgássérült emberek önálló életvitelének megteremtése, a szájjal-lábbal festő művészek tevékenységének segítése érdekében négy évtizeden át kifejtett kiemelkedő szakmai munkája elismeréséül.

Pro Familiis díjban részesült Prekop Csilla, a Vadaskert Alapítvány a Lelki Sérült Gyermekekért gyógypedagógusa az autizmus elfogadása, megértése érdekében több mint két évtizeden át magas szintű elhivatottsággal, kiváló szakmai tudással végzett példamutató családsegítő tevékenységéért.

Magyarországon 600 ezren élnek fogyatékkal

Az ENSZ 1992-ben döntött arról, hogy december 3-án tartják a fogyatékos emberek nemzetközi napját, ezzel kívánta felhívni a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. A 2006 decemberében elfogadott, a fogyatékossággal élők jogainak védelméről szóló egyezménytől azt remélték, hogy ez a mintegy 650 millió ember többé nem szorul a társadalom perifériájára.
 
A világ fejlett országaiban a lakosság 10 százaléka él valamilyen fogyatékossággal, Magyarországon 600 ezerre becsülik a fogyatékossággal élők számát. Magyarország az elsők között csatlakozott az új ENSZ-egyezményhez, amelynek céljával és alapelveivel összhangban van a fogyatékosok jogairól és esélyegyenlőségéről szóló, 1999-től hatályos törvény.

Ugrás vissza Ugrás vissza...