Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átalakul jövőre a szociális intézmények finanszírozása

Cikk:

A szociális intézményeknél jövőre nem lesz normatív támogatás, helyette feladatfinanszírozási összeget kaphatnak. A szociális intézményekre szánt kiadások jövőre sem csökkennek - közölte Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára szerdán, a szociális munka napja alkalmából tartott rendezvényen.

Az egyházi intézményfenntartók is ugyanakkora feladatfinanszírozási összeget kapnak jövőre, mint az állami kézbe kerülő szociális intézmények, így megszűnik az egyházi kiegészítő normatíva. Egységesen az ellátotti létszámmal arányos összegből kell az egyházaknak is fenntartaniuk intézményeiket, mint amennyiből az állami fenntartónak, a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóságnak. A legtöbb területen - a költségvetés jelenlegi tervezete alapján – várhatóan nem csökken, hanem bizonyos mértékben nőni is fog a támogatás – tájékozatott az államtitkár.

Az Emmi intézményeként januárban felállítandó szociális és gyermekvédelmi főigazgatósághoz tartozik majd a nyolc országos gyermekvédelmi és négy szociális intézmény, a megyei, a megyei jogú városok, valamint Budapest által működtetett szociális intézmények, köztük a fogyatékosokat, a pszichiátriai sérülteket, a szenvedélybetegeket ellátók, a gyermekvédelmi szolgálatok és a nevelőszülői hálózat is itt folytatja majd tevékenységét. Az idős- és hajléktalan-ellátás továbbra is helyi szinten marad.

A civil fenntartók aggodalmaira válaszolva elmondta, hogy jövőre is hozzájutnak az idén megítélt több mint 21 milliárd forintos forráshoz, sőt néhány területen többletre is számíthatnak. Soltész Miklós ide sorolta az autisták otthonait, amelyek idén csaknem 100 millió forintnyi állami támogatást kaptak.

A szociális munka napja alkalmából az államtitkár kitüntetéseket és miniszteri elismeréseket adott át a területen dolgozóknak. Magyarországon 15 éve, 1997 óta november 14-e a szociális munka napja.

Ugrás vissza Ugrás vissza...