Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megkezdődött az egészségügyi intézmények átvétele

Cikk:

Az egészségügyi államtitkár csütörtökön tájékoztatta a megyei és fővárosi egészségügyi intézmények vezetőit és fenntartóit az intézmények átvételével kapcsolatos munkáról. Ezzel élesben is beindult a Semmelweis Tervben foglalt szerkezetátalakítási folyamat – közölte Szócska Miklós.
 

A fővárosi és a megyei fekvőbeteg-ellátó intézmények január elsejével kerülnek állami tulajdonba, ehhez a kormánynak még több jogszabályt kell módosítania, de lehet, hogy alkotmánymódosításra is szükség lesz. Az intézmények átvételéről szóló jogszabály már előkészítés alatt van, második lépcsőben pedig az átvétel technikai kérdéseit rendezik, például a tulajdonviszonyokról szóló szerződéseket, az intézményben dolgozók és szerződéseik átvételét, bérszámfejtési kérdéseket. A harmadik lépcsőbe tartozó kérdésekről (területi ellátási kötelezettségek meghatározása, az intézmények közötti munkamegosztás) a következő hónapokban egyeztetnek. A negyedik feladat az egészségügy menedzsmentjének fejlesztése – mondta Szócska Miklós.

A jelenlegi intézményvezetőknek újra pályázniuk kell majd posztjukra, miután az állam átvette az intézményeket. Az egészségügyi intézmények a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz kerülnek, melyen belül a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) jelölték ki fenntartónak, míg a vagyonkezelő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lesz.

Az egészségügy ellátórendszer lényegi elemei a következő félév végére fognak látszódni, a keretek pedig a jövő év végére készülnek majd el. Az államtitkár a városi járó- és fekvőbeteg ellátási intézmények vezetőivel, valamint az egyes térségekben érintett országgyűlési képviselőkkel egy második országjárás keretében egyeztet majd.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...