Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hatvankétmilliárd önkormányzati beruházásokra

Létrehozva: 2005. szeptember 12.
Módosítás: 2005. szeptember 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Több mint 62 milliárd forintnyi önkormányzati beruházás indulhat el jövőre címzett támogatással, amiből 50 milliárdot az állam fedez, 12 milliárdot pedig az önkormányzatok saját forrásaikból biztosítanak.
A kormány augusztus 31-én elfogadta a helyi önkormányzatok 2006. évi új címzett támogatásainak döntés-előkészítéséről szóló előterjesztést. A jövő évi pályázatra benyújtott önkormányzati koncepciók közül a kabinet 72 beruházás támogatását javasolja.
A beruházások összértéke több mint 62,6 milliárd forint, amelyből 50,1 milliárd a költségvetési támogatásból származik, 12,5 milliárd pedig az önkormányzatok saját forrásai. A 2006. évi címzett támogatásokat az Országgyűlés az őszi ülésszak folyamán kezdi el tárgyalni - hangsúlyozta Kolber István regionális fejlesztésekért felelős tárca nélküli miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.
Az egészségügyi fejlesztésekhez 10,6 milliárd, kulturális célokra 6,6, oktatásra 15,7, szociális feladatokra 6,1, ivóvízminőség javítására és szennyvízberuházásokra összesen 11,1 milliárd forint címzett támogatás megítélését irányozza elő a kormány javaslata.
Oktatási és kulturális beruházások
A miniszter kiemelte: az oktatási beruházások térségi célokat szolgáló oktatási intézmények illetve óvodák rekonstrukcióját, bővítését jelentik ott, ahol azt a létszám emelkedése indokolttá teszi.
A vízgazdálkodási ágazatban támogatást kapnak az önkormányzatok a belterületi vízrendezéshez, a biztonságos ivóvízellátáshoz és az ivóvíz minőségének javításához. A beruházások közel fele, de értékben az összes címzett támogatás közel egynegyede, az adott térség szennyvízelvezetését és tisztítását teszik lehetővé. A javaslatok között szerepel több olyan település belterületi vízrendezése is, ahol az ez évi időjárás miatt kritikus helyzet alakult ki.
A 11 támogatott kulturális beruházás között színház rekonstrukció, művelődési központok, könyvtárak helyrehozatala szerepel, ezzel is elősegítve a lakosság kulturális igényeinek színvonalasabb kielégítését. Az egészségügyben folytatódik a kiemelt területi feladatokat ellátó kórházak, rendelőintézetek rekonstrukciója. A szociális ágazat 6 beruházása pedig főként az idősek, a fogyatékosok, a tartósan ellátásra szorulók és a hajléktalanok helyzetén javít egy-egy megyében.
Növekszik a támogatott projektek száma
Dinamikusan növekszik a dotációban részesülő önkormányzati projektek száma. Az előző kormány 4 év alatt mindössze 86 milliárd forintot fordított az önkormányzatok címzett támogatására, a jelenlegi koalíció viszont már eddig is mintegy 200 milliárd forinttal segítette a fejlesztéseket. Ezt a számot mintegy 50 milliárd forinttal növeli a 2006. évi címzett támogatásokat tartalmazó javaslat.
A fentieken túl az EU támogatással megvalósuló Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében 2004-2006 között további mintegy 100 milliárd forint segíti elő a települések fejlődését - tette hozzá Kolber István.
A 2006. évi keretre érkezett nagyszámú érdeklődés azt is mutatja, hogy a 2007-2013. közötti második NFT-hez már megalapozott és megfelelően előkészített önkormányzati pályázatok állnak majd rendelkezésre.
László Boglár a miniszterelnök sajtófőnöke
László Boglár a jövőben a miniszterelnök sajtóügyeit sajtófőnökként intézi, így az eddiginél ritkábban áll majd a kormányszóvivői pulpitus mögé - nyilatkozta Batiz András kormányszóvivő.
Ez csupán a két szóvivő közötti pontos munkamegosztását jelenti. A továbbiakban mindketten kormányszóvivők maradnak, az ezzel összefüggő jogosítványok birtokában, beleértve a kormányüléseken való részvételt és a nyilatkozattételt.
Ugrás vissza Ugrás vissza...