Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új pályázatok munkavállalók számára

Létrehozva: 2005. április 28.
Módosítás: 2005. április 28.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Két új pályázatot ír ki június elsejétől a munkaügyi minisztérium munkavállalók számára, jelentette be a kormányszóvivő csütörtökön. László Boglár közölte azt is, hogy Gyurcsány Ferenc öt európai állam- és kormányfővel közösen európai digitális könyvtár létrehozását kezdeményezte.
A kormány pozitív jelzésként értékeli, hogy a legfrissebb adatok szerint nőtt a munkanélküliségi mutató. Ez ugyanis azt jelzi, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az inaktívak száma csökken, miután egyre többen jelennek meg újra a foglalkoztatási piacon, első lépésben úgy, hogy regisztráltatják magukat munkanélküliként - értékelte a csütörtöki szóvivői tájékoztatón László Boglár .
A kormányszóvivő elmondta, hogy a munkaügyi tárca humánerőforrás-fejlesztéssel foglalkozó operatív programja két pályázatot hirdet meg a munkavállalók számára. Az egyik egy hétmilliárd forintos program, amely a vállalkozói készségek és a munkavállalók alkalmazkodóképességének fejlesztését szolgálja, a másik egy 1,3 milliárd forinttal meghirdetett pályázat a felnőttképzés hozzáférésének javítására. Pályázni mindkét programra június elseje és december 31-ike között lehet, a pályázatokhoz szükséges nyomtatványok a www.hefop.hu weboldalon érhetők el, mondta a szóvivő.
Európai digitális könyvtár létesülhet
László Boglár arról is beszámolt, hogy európai digitális könyvtár létrehozását kezdeményezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Silvio Berlusconi olasz és José Luis Rodrigez Zapatero spanyol kormányfővel, Jacques Chirac francia és Aleksander Kwasniewski lengyel köztársasági elnökkel, valamint Gerhard Schröder német kancellárral együtt.
Az Európai Unió egyre több nagyvárosának könyvtára kezdi digitalizálni gyűjteményét, ez a munka azonban nincs megfelelően összehangolva. Az aláírók egy olyan összehangolt akciót kezdeményeznek, "aminek eredményeképpen kulturális és tudományos örökségünket széles körben és szervezett módon rendelkezésre bocsátjuk" - olvasható a hat államférfi által szignózott levélben.
Az ebből adódó problémák kiküszöbölése érdekében kezdeményezte a hat uniós tagország vezetője egy átfogó európai digitális könyvtár létrehozását, mondta a szóvivő. Az erről szóló levelet eljuttatták az Európai Tanács és az Európai Bizottság soros elnökéhez. László Boglár közölte azt is, hogy a kezdeményezők szerint a helyi digitális könyvtárak összekapcsolásával jöhet létre az európai digitális könyvtár. A kezdeményezők javasolták, hogy az EU kulturális és kutatási miniszterei vitassák meg a kérdést.
Ugrás vissza Ugrás vissza...