Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:4,5 milliárdot szánnak a népszavazásra

Cikk:

Várhatóan 4,5 milliárd forintba kerül a jövő évi népszavazás, az összeg több mint felét a szavazatszámláló bizottságokra költik. A rendszer korszerűsítésére csaknem 600 millió forintot szánnak.

A három reprezentatív vasutas szakszervezettel kedden aláírt megállapodás a mellékvonalakkal kapcsolatos paramétereket és az egyeztetési folyamatot rögzíti - mondta Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón.

A megállapodás tartalmazza, hogy 26 mellékvonalra a teljes jövő évi vasúti menetrendben, további 12 mellékvonalra pedig a 2008. májusi menetrendváltásig megrendelték a közszolgáltatást.

Az államtitkár hangsúlyozta: ez idő alatt a megállapodásban rögzített egyeztetési mechanizmus keretében megvizsgálják a rendelkezésre álló adatokat, illetve megnézik, hogy ezek alapján milyen döntést lehet hozni a 12 mellékvonal ügyében.

Lemondott a kabinetfőnök helyettese

Egy 6 millió forintért megrendelt tanulmány miatt távozik posztjáról Pimper Richárd, a Miniszterelnöki Hivatal kabinetfőnökének helyettese, szakállamtitkár.

Daróczi Dávid kormányszóvivő azt mondta, a tanulmányra szükség volt, de szakmailag nem felelt meg a minőségi követelményeknek, amit ellenőrizni kellett volna az átvétel előtt.

"A regionalizálással kapcsolatos döntések szakmai megalapozása érdekében szükség volt döntéselőkészítő tanulmányra, ám az elkészített anyag nem felelt meg a joggal elvárható minőségi követelményeknek" - közölte Daróczi Dávid.

A kormányszóvivő szerint hiba történt, mert a tanulmányt annak ellenére befogadta az ezért felelős vezető, hogy annak szakmai tartalmát szigorúan ellenőrizte volna.

Az államtitkár szerint a három aláíró szakszervezetet megnyugtatta a megállapodásban szereplő biztosítékrendszer, továbbá az, hogy a dokumentum olyan utat rögzít, amely lehetővé teszi a mindenki számára szakmailag elfogadható megoldás megszületését.

A keddi megállapodást alá nem író Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) a tárgyalások során eltérő álláspontot képviselt, amit egyre határozottabb követelésként fogalmazott meg. "Már a tárgyalások elején leszögeztük, hogy a vasúti reform alapirányától - az elővárosi forgalom fejlesztésétől, a nagy vasúti vonalak fejlesztésétől, a térségi vasúti modelltől - nem tudnunk eltérni" - mondta Garamhegyi Ábel.

4,5 milliárd a népszavazás lebonyolítására

A jövő évi népszavazás megszervezésére és lebonyolítására mintegy 4,5 milliárd forintot csoportosít át a kormány - jelentette be Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A 4,47 millió forintos összeget a 2008-as - az Országgyűlés által még el nem fogadott - büdzsé valamely fejezetében különítik el.

Daróczi Dávid ismertetése szerint az összegből 2,5 milliárd forintot a szavazatszámláló bizottságok működésére, valamint dologi és technikai kiadásokra költenek, 1,3 milliárdot szánnak szavazólapok gyártására és a rendszer üzemeltetésére.

További 584 millió forintos kiadást jelent az új szerverek cseréje, 130 millió forintot pedig a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok szavazásának lebonyolítására költenek.

Elavult jogszabályokról döntött a kormány

Több ezer elavult, 1989. október 23-a előtt született jogszabály, kormány- és miniszteri rendelet hatályon kívül helyezéséről döntött szerdai ülésén a kabinet. Erről Daróczi Dávid beszélt budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormányszóvivő elmondta: a mai napig hatályban volt egy olyan, 1930-ban született belügyminisztériumi rendelet, ami azt szabályozta, hogy a tánciskolákban legfeljebb három főből állhat a kísérőzenekar. Ennek megszegése esetén tizenöt napos elzárást írt elő a jogszabály.

- Egy hatályos rendelet a szentbeszédek kocsmai rádió- és híradó-berendezéseken való felvételének tilalmáról szólt - ismertetett Daróczi Dávid egy másik rendelkezést. Szintén hatályban volt egy, a Himnusz és a Rákóczi-induló eljátszásáról rendelkező jogszabály.

A szóvivő közlése szerint jövőre az 1989 után született, de már nem alkalmazott kisebb jogszabályok megszüntetéséről dönt a kabinet.

Elsőként szeretnénk ratifikálni az uniós reformszerződést

Magyarország elsőként szeretné jóváhagyni az uniós reformszerződést, ezért a kormány pénteken az Országgyűlés elé terjeszti a dokumentumot.

A kormány azt szeretné, hogy Magyarország őrizze meg kezdeményező szerepét, és a tagállamok közül elsőként legyen lehetősége törvénybe iktatni a lisszaboni szerződést a csütörtöki aláírás után. Az erről szóló törvényjavaslatot a kormány pénteken a parlament elé terjeszti, az Országgyűlés így már hétfőn szavazhat róla - mondta Daróczi Dávid.

Göncz Kinga külügyminiszter elmondta: a szerződés minden olyan elemet tartalmaz, ami fontos Magyarország számára.

Hangsúlyozta: Magyarországnak fontos, hogy az Alapjogi Chartára utalás szerepel a szerződésben, ez tartalmazza az emberi és a kisebbségi jogokat is. A szerződésben megjelenik a tagállamok egyenlősége, szélesebb körben lesz lehetőség a megerősített együttműködésekre - tette hozzá.

Ugrás vissza Ugrás vissza...