Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Rövidülhetnek a peres és nem peres eljárások időtartamai

Létrehozva: 2008. április 25.
Módosítás: 2008. április 25.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Jelentősen lerövidülhetnek a peres és nem peres eljárások ügyintézési határidői; a kormány szerdán fogadta el az ezt lehetővé tevő törvényjavaslat-csomagot - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő.

A kormány célja a bírósági eljárások gyorsítása, a magasabb színvonalú, olcsóbb bírósági ügyintézés biztosítása. Ennek érdekében olyan törvényjavaslat-csomagról döntött, amely hatékonyabbá teszi a jogérvényesítést a peres és nem peres eljárásokban egyaránt. A törvénycsomag része a polgári perrendtartásról szóló törvény módosítása, a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítása, valamint az egyes közjegyzői nem peres eljárásokról szóló törvényjavaslat.

Ösztönzik a peren kívüli egyezséget

A törvényjavaslat eredményeként a vitás kérdések elintézése gyorsabb, olcsóbb lesz az ügyfelek és hatóságok számára. Több lehetőség lesz majd a perek elkerülésére; a javaslat azt ösztönzi, hogy még a bírósági szak előtt megegyezés szülessen a felek között.

Ennek érdekében bővítik a közjegyzők permegelőző szolgáltatásainak körét, így a jövőben nemcsak a bírságtól lehet kéri peren kívüli igazságügyi szakértő kirendelését, hanem közjegyzőtől is. A szakértő szakvéleménye egyrészt hozzásegítheti a feleket a peren kívüli megegyezéshez, másrészt ha mégis bírósághoz fordulnak, a szakvélemény felhasználható a bíróság előtt, s ez is gyorsítja az ügyintézést.

A javaslat nyomán olcsóbb is lesz az ügyintézés, a peren kívüli közvetítést igénybevevők fele akár 50 százalékos illetménykedvezményre is jogosult lesz a jövőben, a kedvezmény legfeljebb 50 ezer forintig terjedhet.

Megemelik a kötelező értékhatárt

Több lesz a fizetési meghagyással peren kívüli szakban lezárható ügy, mert a polgári perrendtartásról szóló törvényben javaslatot tesznek a kötelező értékhatár megemelésére. Például a be nem fizetett parkolási bírság miatt indult eljárásban az ügyfél a bíróságnak benyújtja a tartozás rendezése iránti kérelmet, amit a bíróság kézbesít az adósnak, és ha az elfogadja, a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, végrehajthatóvá válik, vagyis nem kerül sor peres eljárásra.

Jelenleg 200 ezer forint alatt kötelező megkísérelni a kárrendezés ezen módját, a jövőben ez a határ egymillió forintig emelkedik, vagyis egymillió forint alatti tartozás esetében meg kell kísérelni a kárt így rendezni, és csak utána lehet bírósági szakba emelni az ügyet. Ezzel a kormány várakozásai szerint több ügy rendeződhet peren kívül, jelentősen csökkentve ezzel a bíróságok leterheltségét.

Bővül az e-ügyintézés lehetősége

További változás, hogy 2009. január 1-jétől bővül az elektronikus ügyintézés lehetősége az igazságszolgáltatásban, mert elektronikus formában is lehet majd ajánlatot tenni a bírósági végrehajtási árverések során. Július 1-jétől pedig a fizetési meghagyás elektronikus benyújtására is lesz lehetőség.

Az is gyorsítja az ügyek elintézését, hogy az egymillió forint alatti ügyekben megváltoztatják a perrendtartás szabályait: a peres feleknek nyolc napon belül kell beszolgáltatniuk minden szükséges bizonyítékot, a bíróságoknak 45 napon belül meg kell kezdeniük az ilyen ügyek tárgyalását, és két tárgyalási forduló között nem telhet el több 30 napnál.

Ennek eredményeként a ma évekig elhúzódó perek 3-6 hónap alatt döntéssel zárulhatnak.

3500 rendeletet helyeznek hatályon kívül

A kormány szerdán a dereguláció további folytatásáról döntött; a döntés nyomán 3500 olyan, 1989 után született kormány- és miniszteri rendeletet helyeznek hatályon kívül, amely ugyan formailag még hatályos, de a gyakorlatban már nem alkalmazzák őket - jelentette be Budai Bernadett.

Tavaly nyáron az Országgyűlés elfogadta a deregulációs törvényt, amely több ezer törvény és törvényerejű rendelet hatályon kívül helyezéséről döntött. Ekkor helyezték hatályon kívül például azt az 1894-ben a gyermekek vallásáról született törvényt, amely meghatározta, hogy a fiúk az apjuk, a lányok az anyjuk vallását kell, hogy megkapják. 2007 végén pedig több ezer olyan, 1989 előtti kormány- és miniszteri rendelet került ki a jogrendből, amelyek formailag még hatályosak voltak, de a gyakorlatban nem alkalmazták őket.

A kormány szerdán az 1989 után született és már elévült kormány- és miniszteri rendeletek hatályon kívül helyezéséről döntött, ennek nyomán 1500 kormányrendelet és 2000 miniszteri rendelet veszíti hatályát és kerül ki a jogrendből, mert megváltozott az a társadalmi-gazdasági környezet, ami korábban igazolta a létüket - mondta a kormányszóvivő.

Példaként említette, hogy a kormány mostani döntésével például hatályát veszti az az 1992-es kormányrendelet, amely a Bulgáriából érkező áruk és szolgáltatások elszámolását rubelben is lehetővé tette.

Ugrás vissza Ugrás vissza...